-->
25.04.2024

«Καψόνια» εφοριακών σε εφοριακούς – Εισβολή αστυνομίας σε ΔΟΥ και σωματικές έρευνες για «φακελάκια»

«Καταστάσεις ροκ» ζει το υπουργείο Οικονομικών, με καταγγελίες, «καρφωτές» μεταξύ εφοριακών, εφόδους της αστυνομίας  και συνδικαλιστές που δίνουν αγώνα προσωπικής επικράτησης, ενόψει των κοσμογονικών αλλαγών και καταστάσεων που συντελούνται στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Από τη μια, επτά εφοριακοί που τον Απρίλιο αθωώθηκαν (για τρίτη φορά) στα δικαστήρια, μετά από καταγγελία που έκανε πριν 15 χρόνια συνάδελφός τους (ελεγκτής) ότι «χαρίστηκαν» σε ελεγχόμενο, ακόμα δεν έχουν κληθεί να επιστρέψουν στις θέσεις τους και ζουν με το μισό μισθό, ενώ ένας από αυτούς πέθανε από τη στεναχώρια του, πριν δικαιωθεί.

Βλέποντας την περιπέτεια των επτά, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών  λένε σε συζητήσεις τους «καλύτερα να δεχτούμε μήνυση ότι αδικήσαμε τους φορολoγούμενους, παρά να βρεθούμε υπόλογοι πως αδικήσαμε το δημόσιο». Αυτό εξηγεί ίσως τις αυθαιρεσίες στους φορολογικούς ελέγχους που οδηγούν σε πρόστιμα που καταπίπτουν στα δικαστήρια, όπως παραδέχτηκε την Δευτέρα μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Από την άλλη, σε νευραλγική εφορία στην Πελοπόννησο που έχει αναλάβει τον έλεγχο εκατοντάδων off shore, οι σχέσεις μεταξύ των εφοριακών βρίσκονται  σε κάκιστο επίπεδο. Κάποιοι μέσα από την υπηρεσία αποδίδουν σε «καψόνι» μεταξύ συναδέλφων, την ανώνυμη καταγγελία που οδήγησε πολύ πρόσφατα σε έφοδο της αστυνομίας και σε σωματική έρευνα μερίδας ελεγκτών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν πάρει «φακελάκι».

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έσπευσε στην ΔΟΥ και απηύθυνε σε έντονο ύφος πολύ αυστηρές συστάσεις στους υπαλλήλους της, προκειμένου να επικεντρωθούν στο ελεγκτικό έργο και να βάλει τάξη στην υπηρεσία του.

Τα πράγματα ξέφυγαν όμως από τον έλεγχο όταν παρενέβη εφοριακός συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει οργανικά στην συγκεκριμένη ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να έρθει σε προστριβή με το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου.

Όπως και με την υπόθεση της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο πρώην κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ στην Θηβών, στην οποία επιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης παρότι έχει ξεσηκωθεί εναντίον του ο Σύλλογος και η παράταξη της οποίας ηγείτο ως συνδικαλιστής εφοριακός του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος, έτσι και στην σύγκρουση με τον Περιφερειάρχη οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει προσωπικό χαρακτήρα.

Επειδή όμως απομονώθηκαν από όλους τους άλλους συνδικαλιστές, όχι μόνον στην Ομοσπονδία της ΠΟΕ-ΔΟΥ αλλά και στην τοπική ένωση των εφόρων που εξέτασε και απέρριψε την καταγγελία του συναδέλφου τους, στην  παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΣΚΙ Εφοριακών) έχουν κηρύξει νέο «ανένδοτο» ζητώντας την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών (ή και του πρωθυπουργού ακόμα σύμφωνα με κάποιες πηγές) προκειμένου να «τελειώσουν» τον Περιφερειάρχη.

Ωστόσο και η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, αφού οι πιέσεις για περισσότερους ελέγχους και λιγότερες «φαγωμάρες» στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ξεκινούν από το γραφείο του κυρίου Τσακαλώτου –επειδή αυτός επωμίζεται και το πολιτικό κόστος για νέους φόρους που πρέπει το κράτος να εισπράξει.

Το νέο επεισόδιο στην «αρένα» του υπουργείου Οικονομικών είναι πως έχουν στηθεί και «γραφεία τεκμηρίωσης» για την αναβίωση παλαιών καταγγελιών ή ΕΔΕ σε βάρος ανεπιθύμητων συναδέλφων εφοριακών, καθώς τώρα συντελείται η μετεξέλιξη των εφοριών σε Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, έξω από τον πολιτική έλεγχο και την «ομπρέλα» του υπουργείου Οικονομικών.

Και ενώ όλα περιστρέφονται γύρω από τα παιχνίδια εξουσίας και επικράτησης μεσαίων ή ανωτέρων υπαλλήλων και κομματικοδίαιτων συνδικαλιστών, οι εισπράξεις φόρων εμφανίζουν καθίζηση (-650 εκατ. ευρώ σε 3 μήνες από φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ , ΦΠΑ κλπ) που φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο να χρειαστεί να μπει σε λειτουργία  ο «κόφτης» μισθών και συντάξεων.



Διαβάστε επίσης