-->
28.03.2024

Κρούσμα του ιού Δυτικού Νείλου και στην Αρκαδία

Τέσσερα νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, ενώ επιβεβαιώνονται και οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων για ενδεχόμενη εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές πλην Αργολίδας, αφού ο ιός «επεκτάθηκε» στην Αρκαδία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της περιόδου 2017 έως προχθές το μεσημέρι είχαν καταγραφεί συνολικά 24 κρούσματα (τέσσερα την τελευταία εβδομάδα), εκ των οποίων τα 16 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα και κυρίως εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό που είτε εμφάνισαν ήπια συμπτώματα είτε ήταν εντελώς ασυμπτωματικοί. Εως και προχθές, πέντε ασθενείς συνέχιζαν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και από αυτούς δύο σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εφέτος, έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι λόγω της νόσου.

Εως και τις 9 Αυγούστου 2017, οι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου προέρχονται από την περιοχή της Αργολίδας και ειδικότερα από τους Δήμους Αργους – Μυκήνων και Ναυπλιέων. Το διάστημα 10/8 έως 16/8/2017 καταγράφηκε ένα κρούσμα σε άτομο από τη –γειτονική στην Αργολίδα– Αρκαδία και συγκεκριμένα από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, ενώ για έναν ασθενή δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο τόπος έκθεσης στον ιό. Οι ειδικοί ήταν εξ αρχής επιφυλακτικοί και δεν απέκλειαν την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Οπως αναφέρεται συμπερασματικά στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, «μέχρι τις 16/8/2017 στην Ελλάδα έχει καταγραφεί σχετικά μικρός αριθμός κρουσμάτων σε ανθρώπους με περιορισμένη γεωγραφική κατανομή στις περιφερειακές ενότητες Αργολίδας και Αρκαδίας. Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ιδιαίτερα ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε άλλη γεωγραφική περιοχή». Είναι άλλωστε ενδεικτικές και οι οδηγίες που παρέχονται: «Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις γειτονικές χώρες, κατά την περίοδο 2017 και συγκεκριμένα έως τις 10 Αυγούστου, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ (4 περιστατικά), στην Ιταλία (1), στη Σερβία (2) και στη Ρουμανία (1).



Διαβάστε επίσης