-->
29.03.2024

Λεβέντης: Ο Μητσοτάκης πρέπει να αποβάλει τους ακροδεξιούς από τη ΝΔ

Με την παραίνεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην τινάξουν στον αέρα τις ελπίδες του κόσμου, σχολιάζει το κλείσιμο ενός χρόνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κρατάει ως “κλειδιά” δύο λέξεις: τις μεταρρυθμίσεις -στις οποίες το κουαρτέτο πρέπει να επιμείνει- και την οικουμενική κυβέρνηση, η οποία όπως λέει “είναι η ιδεολογία μου”, αλλιώς “θα είχα πάρει ήδη υπουργεία”.

Όσο για την Ένωση Κεντρώων πιστεύει ότι θα είναι το κόμμα που θα κυριαρχήσει στον κεντρώο χώρο και θα πάρει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, υπολογίζοντας σε ένα ποσοστό 10%.

“Παρέλαβαν την ελπίδα και πρέπει να προσέξουν μήπως την κάνουν κουρελού. Ο κ. Τσίπρας βγήκε στην Ευρώπη, άρα ξέρει τι θέλει η Ευρώπη, άρα πρέπει να παραμερίσει τα βαρίδια, κάποιους αριστερούς παλιάς κοπής που έχει στο κόμμα του και τον περιβάλλουν και είναι εμπόδιο στο έργο του”, λέει για το κυβερνών κόμμα.

Αναφερόμενος στον νέο αρχηγό της ΝΔ σημειώνει: “Για τον κ. Μητσοτάκη έχω να πω κάτι αντίστοιχο. Τώρα που ανέλαβε αρχηγός της ΝΔ είναι η ευθύνη που πρέπει να τον βαρύνει και πρέπει κι αυτός τους θερμοκέφαλους και τους ακροδεξιούς που βρίσκονται εντός των τειχών της ΝΔ να τους αποβάλει. Μόνον έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει το παράστημα του ηγέτη”.

Ως προς την Ένωση Κεντρώων, προβλέπει ότι “στην επόμενη Βουλή δεν θα είναι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ η Ένωση Κεντρώων θα μπει με ένα ποσοστό άνω του 10%.

Το λέω με πλήρη γνώση της δυσκολίας, αλλά επειδή τρεις μήνες που είμαι στη Βουλή δεν είδα ούτε το ΠΑΣΟΚ να έχει απόψεις ούτε το Ποτάμι. Τα στελέχη ας πάνε να στεγαστούν όπου θέλουν, στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ. Ο κόσμος, όμως, που τους ψήφιζε, ελπίζοντας σε κάτι, πρέπει να έρθει στην Ένωση Κεντρώων”.

“Ο Βαρουφάκης κορόιδευε τον Τσίπρα ότι θα υποχωρήσει η Μέρκελ”

Σε μια αναδρομή από τον Ιανουάριο του 2015, λέει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί πολλά και ο κόσμος ήταν κουρασμένος από πέντε χρόνια μνημονίων.

“Όμως η κυβέρνηση, αντί να κάνει ό,τι μπορούσε μέχρι Φεβρουάριο με Μάρτιο, υποστήριζε ότι διαπραγματευόταν σκληρά και έφαγε τον χρόνο με αποτέλεσμα να φτάσουμε ένα βήμα πριν το Grexit. Το πληρώσαμε με capital controls, που επιβλήθηκαν στις 28 Ιουνίου, δυό μέρες πριν λήξει το πρόγραμμα, όταν ο κόσμος άρχιζε να σηκώνει τα λεφτά του και οι τράπεζες κινδύνευαν να καταρρεύσουν. Το πληρώσαμε ακόμη και με την ακριβή συμφωνία του Ιουλίου, γιατί ο Βαρουφάκης όλο το προηγούμενο διάστημα κορόιδευε τον Τσίπρα ότι θα υποχωρήσει η Μέρκελ”.

Χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου “τρελό”, γιατί βγήκε 62% “όχι” και 38% “ναι” και “μετά μισή ώρα ήταν 100% ναι”.

“Φυσικά ο κόσμος δεν ήταν ενημερωμένος και είχε μόνον μια βδομάδα για να αποφασίσει”, λέει και προσθέτει: “Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνεις διαπραγματεύσεις ρισκάροντας τα πάντα. Τα θέσαμε όλα σε κίνδυνο και την τελευταία στιγμή κατεβάσαμε τα παντελόνια μας”.

Οι δεύτερες εκλογές, της 20ης Σεπεμβρίου έγιναν πριν η κυβέρνηση πάρει τα μέτρα και πριν αποκαλυφθεί τι είχε υπογράψει. Ο κόσμος δεν ήξερε, λέει ο κ. Λεβέντης, προσθέτοντας ότι “τώρα μας πάει στο σφαγείο με την άδεια των εκλογών”. Ούτε τώρα γίνεται διαπραγμάτευση, υποστηρίζει. “Οι ξένοι θέλουν μεταρρυθμίσεις και ο Τσίπρας κοροϊδεύει”.

Η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό “δεν είναι μεταρρύθμιση” αφού αφήνει ανέγγιχτες τις υψηλές συντάξεις. Η Ένωση Κεντρώων θέλει “οροφή 1.500 ευρώ, να μην πειραχτεί σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ και να μην αδικηθούν οι νεότερες γενιές”. Αναφέρει ότι “υπάρχουν 700.000 συντάξεις μεταξύ 1.500 και 3.000 ευρώ που πρέπει να περικοπούν”.

Δεν βλέπει συναίνεση στον ορίζοντα, “με τον Μητσοτάκη που ονειρεύεται αυτοδυναμίες και πρωθυπουργίες”, και υπενθυμίζει ότι “είχε υποδείξει ως αρχηγό τον Μεϊμαράκη ως καταλληλότερο για οικουμενική”.

“Το κλείσιμο των καναλιών είναι εκ του πονηρού”

Αν και συναινετικός, ψήφισε όχι για το ΕΣΡ, γιατί “η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός θέλει να κλείσει κανάλια 30 χρόνων και να προσδιορίζει τον αριθμό των καναλιών”, τονίζοντας ότι “έχει κακό σκοπό”, δηλαδή θέλει “να κλείσει τους ασθενέστερους ή τους αντίθετούς του”. Όρος για να ψηφίσω, δηλώνει, είναι να μην κλείσουν κανάλια.

Φανατικός υποστηρικτής της απλής αναλογικής, λέει ότι πρέπει να είναι “εντελώς απλή” χωρίς καθόλου μπόνους -ενώ η κυβέρνηση μιλάει για μικρότερο-, γιατί “πρέπει να γίνει η αρχή για κυβερνήσεις συνασπισμού και συναινετικών λύσεων”. Θεωρεί ότι “το κυνήγι της αυτοδυναμίας διόγκωσε ρουσφέτια και διορισμούς” για να φτάσουμε ως εδώ. Σημειώνει επίσης ότι μήνες, και όχι λίγες μέρες, πριν τις εκλογές πρέπει “να ισχύουν κανόνες για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των πολιτικών που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους”.

Ο Λεβέντης δεν κουράζεται σε κάθε ευκαιρία να λέει ότι η λύση για τη χώρα είναι η δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. Πιστεύει ότι όσο δεν κάνουμε οικουμενική για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, “όχι αγελάδα, ούτε γάτα δεν έρχεται να επενδύσει. Μόνο στραβή γάτα μπορεί να ‘ρθει”, λέει χαρακτηριστικά.

Στις κρίσεις, λέει, καλύτερα να έχεις μια κυβέρνηση μεγάλη. “Για παράδειγμα, αν ο Μητσοτάκης ήταν τώρα Πρωθυπουργός τι θα ‘κανε με τους αγρότες… Αλλά και τώρα να δούμε όταν θα πάει στο Λαϊκό Κόμμα, τι θα του ζητήσουν οι Ευρωπαίοι. Τι θα ψηφίσει στο Ασφαλιστικό”.

“Το κυνήγι της αυτοδυναμίας απογείωσε το ρουσφέτι”

Κατά την άποψή του, πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση τριετίας με τη συμμετοχή της ΝΔ, γιατί χωρίς αυτή τα άλλα κόμματα είναι πολύ μικρά. Με Πρωθυπουργό π.χ. τον Στουρνάρα, επειδή η χώρα έχει ανάγκη Ευρωπαίο ή τον Προβόπουλο. Και οι υπουργοί να είναι τεχνοκράτες.

Υποστηρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει η είσοδος στην κυβέρνηση και προσθέτει “εμένα ο Τσίπρας μου δίνει υπουργεία αύριο το πρωί για να τον στηρίξω, αλλά εγώ θέλω και τη ΝΔ μέσα για πολιτική σταθερότητα”. Εξηγεί ότι “με το που θα πάω, μπορεί να φύγουν καμιά δεκαριά από τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάω τζάμπα”. Εξάλλου, ο κόσμος μού ‘δωσε εντολή να φέρω συναίνεση και μ’ αυτό το όνειρο πορεύομαι από το 90, συμπληρώνει.

Από το 2016 θα δούμε στη Βουλή έναν άλλο Λεβέντη, λέει. Θα ανεβάσει τους τόνους, θα συγκρουστεί “για τους υψηλούς μισθούς των βουλευτών, τον αριθμό των βουλευτών -να γίνουν 150- για τις κρατικές επιχορηγήσεις”.

“Όσοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ είναι με μισθό και ΙΚΑ το ‘χουν κάνει επάγγελμα. Και έχει χαλάσει και ένα κομμάτι της Ένωσης Κεντρώων που έχουν αρχίσει να ζητάνε”, σημειώνει και επισημαίνει ότι “μιλάνε για τις προσλήψεις συγγενών στα πολιτικά γραφεία, αλλά δεν λένε πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός”.

Για το νέο ύφος που εγκαινίασε αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο συζητήσεων με ξένους πρέσβεις, απαντά ότι “δεν είναι κρυφό ότι οι ξένοι ζητούν μεγάλες συναινέσεις στις μεγάλες κυβερνητικές αποφάσεις”.

Πιστεύει μάλιστα “ότι πρέπει να επιμείνουν να πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, να πιεστούμε 1-2 χρόνια και μετά να βγούμε νικητές”. “Αλλιώς, τους λέω, “ρίχνετε τα λεφτά σας σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο””.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, λέει ότι και οι Γερμανοί έχουν πολλές δυσκολίες, τις αντιδράσεις της κοινωνίας, τους ακροδεξιούς.

“Πρέπει κι εμείς να βοηθήσουμε, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία να πείσουμε και τα άλλα κράτη να δεχθούν ένα μέρος των προσφύγων σε όλη την ΕΕ. Δεν πρέπει να τα θέλουμε όλα δικά μας. Στα οικονομικά τους βρίζουμε. Στα προσφυγικά τους χρειαζόμαστε. Οι εξαλλοσύνες δεν είναι η κατάλληλη τακτική”.

Ο Λεβέντης, ενεργός στα πολιτικά πράγματα από τη δεκαετία του 90, διεκδικητής του ιστορικού χώρου του κέντρου, έγινε ευρύτερα γνωστός από τις τηλεοπτικές του εκπομπές και το ιδιαίτερο ύφος σχολιασμού του.

Κατάφερε, όμως, να μπει στη Βουλή μόλις τον Σεπτέμβριο του 2015, συγκεντρώνοντας το 3,43% των αντισυστημικών ψήφων, κυρίως νέων από τη Βόρεια Ελλάδα, πάλι με τη βοήθεια της τηλεοπτικής του παρουσίας, καλύπτοντας το κενό που άφησε η ρηγμάτωση του δικομματικού συστήματος.

Μπροστά στην καινούρια χρονιά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αισθάνεται “πιο ώριμος και πιο υπεύθυνος”. Δέχεται ότι “έκανε πολλά επικοινωνιακά λάθη στο παρελθόν”, αλλά τώρα έχει αποφασίσει, όπως λέει, “σε ηπιότερο ύφος να είμαι το ίδιο ανατρεπτικός, γιατί δεν νομίζω ότι στις βασικές μου απόψεις έκανα κάποιο σοβαρό λάθος. Η συσκευασία μόνον αλλάζει”.



Διαβάστε επίσης