-->
19.04.2024

Μέρκελ: Αυτή θα είναι η τελευταία μου θητεία – Απογοητευτικά τα αποτελέσματα στα δύο κρατίδια – Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι

Την απόφασή της να μην διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του  Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) αλλά ούτε και μια 5η θητεία στην Καγκελαρία μετά το πέρας της θητείας της, επιβεβαίωσε η Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα σε στελέχη του κόμματός της.

«Πρώτον στο επόμενο συνέδριο του CDU τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο, δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για τη θέση του προέδρου», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Δεύτερον, αυτή η τέταρτη θητεία είναι η τελευταία  μου ως Καγκελαρίου. Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια ούτε για την Καγκελαρία ούτε για τη Βουλή και δεν θα διεκδικήσω άλλες πολτικές θέσεις», είπε η κυρία Μέρκελ που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τα αποτελέσματα των εκλογών στα κρατίδια της Εσσης και της Βαυαρίας.

Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα στα δύο κρατίδια και σημείωσε ότι μετά από τις επιδόσεις του CDU στην Εσση και τη Βαυαρία αλλά και τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη λογική ‘business as usual’».

Αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τα αποτελέσματα, ανέφερε ότι αυτά συνιστούν σημείο καμπής για τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς η κυβέρνησή της, όπως είπε, έχει χάσει αξιοπιστία.

Ερωτηθείσα  αν η ανακοίνωσή της να μην υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για μια Πέμπτη θητεία , ισχύει και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, η Μέρκελ απάντησε ότι έχει καταστήσει σαφές κάτι τέτοιο και ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε περαιτέρω εικασίες.
Διευκρίνισε επίσης ότι δεν θέλει καθ οιονδήποτε τρόπο να επηρεάσει τη διαδικασία εκλογής διαδόχου:
«Είναι αλήθεια ότι η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ και ο Γιενς Σπαν ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητά τους», είπε επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης και στην κρίση της ευρωζώνης λέγοντας ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα δεν θα αλλάξουν πολλά, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει προηγουμένως τις σημαντικές αποφάσεις.

Δύο υποψήφιοι για την προεδρία της CDU

Η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επικριτής της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να την διαδεχθεί στην ηγεσία του της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με πηγές από το κόμμα.

Ο 38χρονος Σπαν ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του CDU στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης των ανώτερων στελεχών του κόμματος στο Βερολίνο.

Tι είχε πει για Ελλάδα και Τσίπρα 

«Μεγάλο κόστος» και «βαρύ χτύπημα» είχε χαρακτηρίσει την παραχώρηση των υπουργείων και ειδικά για την απώλεια του υπουργείου Οικονομικών με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας. Το μέλος του προεδρείου το κόμματος, και εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας των χριστιανοδημοκρατών, Γενς Σπαν είχε υποστηρίξει ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε συμβολική σημασία για το κόμμα του, με τον Σόϊμπλε επικεφαλής, επειδή παρήγαγε «αυθεντικά» χριστιανοδημοκρατική πολιτική.

Αλλά εκτός από τη Γερμανία το συγκεκριμένο υπουργείο έχει μεγάλη σημασία και για ολόκληρη την ευρωζώνη, τόνισε στην De Presse ο κ. Σπαν: «Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στονΑλέξη Τσίπρα επειδή ορισμένοι πιστεύουν πως με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό θα υπάρξουν ξανά περισσότερα χρέη και λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε όλους μας. Και για αυτό το λόγο θα είμαστε προσεκτικοί», είχε αναφέρει…



Διαβάστε επίσης