-->
20.04.2024

Μέρκελ και Ολάντ οριστικοποιούν τη στάση τους απέναντι στους Βρετανούς – Κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο

Ολάντ και η Μέρκελ θα προσπαθήσουν να οριστικοποιήσουν την κοινή γραμμή τους έναντι της Βρετανίας, όταν θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Μέρκλε και Ολάντ συμφώνησαν πλήρως για το πώς θα χειριστούν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διέρρευσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κύκλοι του Ελιζέ.
Το μήνυμα του Παρισιού για κοινό μέτωπο μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας έρχεται εν μέσω σειράς αντικρουόμενων δηλώσεων από κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τα επόμενα βήματα στη σχέση του μπλοκ με τη Βρετανία, δηλώσεις που έχουν δημιουργήσει εικόνα σύγχυσης και διχασμού στους κόλπους της Ε.Ε.

Βασικό σημείο τριβής είναι ουσιαστικά η πίεση που θα πρέπει να ασκηθεί στο Λονδίνο για την ταχύτητα της εξόδου από την ενωμένη Ευρώπη, αλλά και η εμπορική-οικονομική σχέση που θα υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μετά το «διαζύγιο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ε.Ε. θέλουν ταχύτατη έναρξη των διαπραγματεύσεων για υλοποίηση του Brexit.

Αντίθετα, η κ. Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι ούτε βιάζεται να διακόψει τις σχέσεις με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους που στηρίζουν την εξαγωγική γερμανική οικονομία, ενώ έχει δηλώσει αντίθετη σε τιμωρητική στάση των Βρυξελλών απέναντι στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακόμα πιο διαλλακτικός έχει εμφανιστεί ο προσωπάρχης της καγκελαρίου, Πέτερ Αλτμάιερ, ο ποίος δήλωσε ότι οι βρετανοί πολιτικοί θα πρέπει να έχουν χρόνο για να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της εξόδου.

Οι συνεργάτες του κ. Ολάντ δήλωσαν ακόμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ο γάλλος πρόεδρος και η κ. Μέρκελ θέλουν «τη μεγαλύτερη διαφάνεια ώστε να αποφευχθεί κάθε αβεβαιότητα» σχετικά με τη Βρετανία, προσθέτοντας πως Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν για την ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών σε θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρώπη.



Διαβάστε επίσης