-->
16.04.2024

Επίσπευση της Ευρωπαϊκής ένταξης ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ζήτησε από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, καθώς και από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία την υποστήριξή τους στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μέρκελ βρίσκεται στην Τουρκία για να προσφέρει οικονομική βοήθεια και την προοπτική μιας πιο γρήγορης προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με αντάλλαγμα τη βοήθεια στην ανακοπή του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε επίσης με τη Μέρκελ την ανάγκη να «ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η Τουρκία μάχεται όχι μόνο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά μήκος των νοτίων συνόρων της με τη Συρία αλλά και τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της όπου οι πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.merkel_davutog

«H Γερμανία θα ανοίξει το δρόμο για την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» δήλωσε η A. Merkel στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα με τον τούρκο πρωθυπουργό , A. Davutoglu στην Κωνσταντινούπολη. 
Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός A. Davutoglu υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, όμως η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς λύση στον πόλεμο της Συρίας».
Επιπλέον τόνισε ότι, «επιτεύχθηκε πρόοδος στην απελευθέρωση βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ» ένας διάλογος που έχει ξεκινήσει από το 2013 ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Αργότερα, η A. Merkel θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Tayyip Erdogan.


Συγκεκριμένα, η γερμανίδα καγκελάριος, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία περιμένει εδώ και χρόνια επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ και η Γερμανία είναι έτοιμη φέτος να ανοίξει το Κεφάλαιο 17 της ΕΕ που αφορά στο ζήτημα».
Το Κεφάλαιο 17 της διαδικασίας ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική και περιλαμβάνει συγκεκριμένους κανόνες που απαιτούν την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών, απαγορεύοντας την άμεση χρηματοδότηση του δημοσίου τομέα από τις κεντρικές τράπεζες και την προνομιακή πρόσβαση του δημόσιου τομέα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τα κράτη μέλη πρέπει να συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους και υπόκειται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης σε ότι αφορά τη δημοσιονομική επιτήρηση.
Τα νέα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης να συμμορφώνονται με τα κριτήρια που θέτει η Συνθήκη προκειμένου να μπορούν να υιοθετήσουν το ευρώ εν ευθέτω χρόνω μετά την ένταξή τους.
Επιπλέον, η Merkel δήλωσε έτοιμη να συζητήσει και τα κεφάλαια 23 και 24 ενώ εξέφρασε την ελπίδα μετά τις εκλογές στην Τουρκία η Άγκυρα να προσπαθήσει να βρει δρόμους συμφιλίωσης με τους Κούρδους.
Το Κεφάλαιο 23 αφορά τα νομικά και θεμελιώδη δικαιώματα και προβλέπει μεταξύ άλλων την εδραίωση ανεξάρτητης και αποτελεσματικής Δικαιοσύνης με εξάλειψη των εξωτερικών επιρροών και την χορήγηση επαρκών οικονομιών πόρων και εκπαίδευσης, την ύπαρξη νομικών εγγυήσεων για διαδικασίες δίκαιης δίκης, την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο και αξιόπιστους θεσμούς.
Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν τον σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.
Το Κεφάλαιο 24 αφορά στη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια και περιλαμβάνει θέματα όπως ο έλεγχος των συνόρων, οι βίζες, η εξωτερική μετανάστευση, η χορήγηση ασύλου, η αστυνομική συνεργασία, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η συνεργασία στο θέμα των ναρκωτικών, η τελωνειακή συνεργασία και η νομική συνεργασία σε εγκληματικές και πολιτικές υποθέσεις, με τα κράτη μέλη να πρέπει να μπορούν να εφαρμόσουν επαρκώς το αυξανόμενο πλαίσιο των κοινών κανόνων.



Διαβάστε επίσης