-->
29.03.2024

«Μεγαλώνοντας»: Εβδομάδα εκδηλώσεων για την Τρίτη Ηλικία από το Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης του Ερρίκος Ντυνάν

Για τον Διονύση Σαββόπουλο αρκούσε μια βουτιά στον δικό του στίχο: Υπάρχει ο μικρός χρόνος, ο φυσικός χρόνος που αλλάζει μαζί με τις εποχές, και ο μεγάλος χρόνος,  ο χρόνος της καρδιά μας, εκείνος που καθορίζεται από τις προσωπικές στιγμές μας και είναι ο χρόνος που μας ανήκει και  σηματοδοτεί τη ζωή μας.

Για τον Τίτο Πατρίκιο, ο χρόνος μπορεί να είναι ένα ποίημα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, δημιουργώντας μια νέα εικόνα του παρόντος –όπως τα ποιήματα  που εξακολουθεί να γράφει στα 91 χρόνια του. Και είναι ανεξάρτητος από τη δημιουργία: Ο Μότσαρτ -τόνισε- συνέθετε πριν συμπληρώσει τα δέκα χρόνια του, ο Γκαίτε έγραψε τα μεγαλύτερα έργα του στα 70. Για τον συγγραφέα-ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό, ο χρόνος εν τέλει καθορίζεται από όσα έχουν εντυπωθεί στη μνήμη καθενός. Για τον διεθνούς φήμης καθηγητή ενδοκρινολογίας Φώτη Παυλάτο, ο χρόνος είναι αυτός που συντηρεί τη δάδα της γνώσης και δένει τη μια γενιά με την επόμενη.

Και για τις Κάτια Δανδουλάκη, Μάρω Κοντού και Μαρινέλλα, ο χρόνος είναι μια προσωπική επιλογή που συνδέεται με τη θέληση και τη δημιουργία: Η ηλικία μας βρίσκεται εκεί που θέλουμε εμείς να βρίσκεται και δεν συνδέεται με μια ημερομηνία γέννησης που δείχνει η ταυτότητα.

Όλοι τους, μαζί με τον καθηγητή  Χειρουργικής, Διονύση Βώρο, και τον διευθυντή Καρδιοχειρουργικής, Σωτήρη Πράπα, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, κατά την οποία παρουσιάστηκε και επισήμως το Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης που λειτουργεί στο νοσηλευτικό κέντρο.

Πρόκειται για το μοναδικό πρότυπο Κέντρο που λειτουργεί στην Ελλάδα, το οποίο προσφέρει σε άτομα άνω των 65 ετών τη δυνατότητα διάγνωσης και αντιμετώπισης ενός ευρέος φάσματος διαταραχών που τα απασχολούν, όπως τα χρόνια νοσήματα και τα γηριατρικά σύνδρομα (επαναλαμβανόμενες πτώσεις, μείωση της νοητικής και φυσικής λειτουργικότητας, λήψη πολλών φαρμάκων, απώλεια βάρους, ακράτεια, ζάλη/αστάθεια, οστεοπόρωση, σαρκοπενία κ.ά.). Κύριος στόχος είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργικής τους κατάστασης και η διατήρηση της ποιότητας ζωής και της αυτονομίας τους.

«Η γηριατρική ασχολείται με τους ηλικιωμένους ανθρώπους και καλύπτει τα κενά μεταξύ αυτού που διδαχτήκαμε κατά την ειδικότητα και την πραγματικότητα, το κενό μεταξύ ενός χειρουργημένου κατάγματος και της λειτουργικής επιστροφής στο σπίτι, το κενό μεταξύ της ευπάθειας και της ανάκτησης της λειτουργικότητας…»,τόνισε η διευθύντρια του Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης και του Α΄ Παθολογικού τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter, Νατάσσα Κουτσούρη, προσθέτοντας ότι η Γηριατρική, ως ειδικότητα, «υπερβαίνει την προσανατολισμένη στα ανθρώπινα όργανα Ιατρική, προσφέροντας επιπρόσθετη θεραπεία στα πλαίσια μίας πολυεπαγγελματικής/ διεπιστημονικής ομάδας».

«Δημιουργήσαμε και ενισχύουμε το Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης όχι μόνον γιατί  θεωρούμε αναγκαία τη στήριξη της τρίτης ηλικίας, αλλά πρωτίστως επειδή επενδύουμε σε πρότυπα και καινοτόμα, εξειδικευμένα Κέντρα, ακολουθώνταςτις πλέον σύγχρονες διεθνείς πρακτικές», επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter,Θέμος Χαραμής.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, εξάλλου,εκτός από την προαναφερθείσα συζήτηση με προσωπικότητες της διανόησης και της Τέχνης,το  Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης διοργανώνει μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων έως το τέλος της εβδομάδας.υπό τον γενικό τίτλο «Μεγαλώνοντας».Ειδικότερα:

–  Από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου,πραγματοποιείται Έκθεση φωτογραφίας και videoinstallationστο χώρο του Αμφιθεάτρου του Ερρίκος Ντυνάν, με πρωτότυπα έργα των φωτογράφων Μαριλένας Σταφυλίδου και Πάνου Μαζαράκη.Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από τις 11:00. έως τις 18:00.

– Tο Σάββατο 5 Οκτωβρίου πραγματοποιείται Επιστημονική Ημερίδα(«Γηριατρική: η ειδικότητα του μέλλοντος»), στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν (08:30-15:00). Στην ημερίδα, που μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θα συμμετάσχουν ιατροί και ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη Γηριατρική, ενώ επίσημη προσκεκλημένη είναι η prof.NeleVanDenNoortgate, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας για την Ιατρική της Γήρανσης.Παρέμβαση θα κάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Γηριατρικής Εταιρίας, καθηγητής Αθανάσιος Μπενέτος.



Διαβάστε επίσης