-->
29.03.2024

Μεϊμαράκης: Τερατούργημα ο προϋπολογισμός της Αριστεράς – Δεν τον αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία

 

Ο  πρώτος Αριστερός Προϋπολογισμός αποτελεί  τερατούργημα. Δεν βγαίνει. Δεν τον αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Αποδεικνύει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας στηρίχτηκαν σε ψέματα. Και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Στηρίχτηκαν σε μύθους. Και οι μύθοι καταρρέουν. Στηρίχθηκαν σε πολιτική απάτη. Και η απάτη αποκαλύπτεται. Αυτό γίνεται από την επομένη των εκλογών, με τα νομοσχέδια, που έφεραν ως τα σήμερα και, προπάντων, με τον Προϋπολογισμό. Ρωτώ ευθέως: Υπάρχει στον προϋπολογισμό αυτό έστω και ίχνος πολιτικής συνέπειας; Υπάρχει έστω και ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας; Υπάρχει έστω και μια από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα που γίνεται πράξη;

Δύο είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Προϋπολογισμό: Φόροι και περικοπές. Περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Και νέοι φόροι παντού. Φόροι στην ελληνική παραγωγή και ιδίως στους αγρότες. Φόροι στα νησιά. Φόροι στα νοικοκυριά, που πλήττουν δυσανάλογα  τους οικονομικά ασθενέστερους. Ανάμεσα στα άλλα: Αυξήθηκε ο Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και τα αγαθά πρώτης ανάγκης. Αυξήθηκε ο Φ.Π.Α. σε κάποια νησιά για να αυξηθεί σύντομα σε όλα. Αυξήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυξάνεται ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Αυξάνεται ο φόρος για τα ασφάλιστρα. Αυξάνεται ο φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Επιπλέον, όμως: Για τους αγρότες μας αυξάνονται τόσο οι συντελεστές του φόρου εισοδήματος, όσο και οι εισφορές τους στον ΟΓΑ.Ο Προϋπολογισμός αυτός παίρνει από τους αγρότες επιπλέον 102 εκατ. για τον ΟΓΑ. Παίρνει επιπλέον 79 εκατ. από την αύξηση της προκαταβολής φόρου. Παίρνει επιπλέον 32 εκατ. από την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος. Πέρα από αυτά, αυξάνονται τόσο τα τέλη κυκλοφορίας, όσο και οι τιμές εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες.  Από το «δεν πληρώνω», ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο «πληρώστε ακόμη πιο πολλά». Επιπλέον: Καταργείται σταδιακά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Καταργείται η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος. Καταργούνται και οι απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Συνολικά: Τα νέα μέτρα για την περίοδο 2015-2016 φτάνουν τα 5,7 δις ευρώ. Οι νέοι φόροι φτάνουν τα 3,2 δις ευρώ. Οι νέες περικοπές στις συντάξεις  μόνο για το 2016, φτάνουν το 1,7 δις ευρώ. Η «Αριστερά του Τίποτε» μεταλλάχθηκε. Έγινε «Νεοφιλελεύθερη Αριστερά». Το καταλαβαίνει και το νοιώθει πια κάθε πολίτης. Ο Προϋπολογισμός αυτός  θα μείνει στην Ιστορία σαν Εφιάλτης της Αριστεράς.  Θα είναι το ντοκουμέντο που καταρρίπτει τους μύθους δεκαετιών, το ντοκουμέντο που αποδεικνύει την απάτη που έστησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Αποδεικνύει (όπως ακριβώς το λέγαμε) πως ο κ. Τσίπρας βιαζόταν να κάνει εκλογές για να εξαπατήσει. Για να κάνει ριφιφί στις ψήφους των Ελλήνων,  πριν έρθουν οι λογαριασμοί της εφορίας, που σκόπιμα αναβάλλονταν. Και  πριν αρχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που έκρυβε.

Ο Προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει και κάτι ακόμη: Ότι  ο κ. Τσίπρας έγινε πιο τροϊκανός από τους τροϊκανούς. Ότι στο Μνημόνιο που υπέγραψε υπήρχαν κρυφές ουρές. Ότι εξαπατούσε τον κόσμο. Όλα όσα λέγαμε επιβεβαιώνονται. Όλα όσα έλεγαν αποδεικνύονται κάλπικα.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούσαν μιλώντας για κοινωνική δικαιοσύνη: Και τώρα τι κάνουν; Στην αρχή ψήφισαν νόμο που θα έδινε τάχατες 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση. Στη συνέχεια περιορίστηκαν στα 100 εκατ.   Τώρα σχεδιάζουν να τα μειώσουν ακόμη περισσότερο. Και επιπλέον: Κόβουν από τους συμπολίτες μας που δικαιούνται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 105 εκ. ευρώ. Κόβουν από το ΕΚΑΣ, 223 εκ. ευρώ. Κόβουν από τις συντάξεις πάνω από δυο δις ευρώ.

Έκοψαν ήδη περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και δεν σταματούν: Σχεδιάζουν τώρα νέες δραματικές μειώσεις! Έγραψαν στον Προϋπολογισμό τους, μόνο για το 2016, περικοπές συντάξεων που φτάνουν το 1,7 δις ευρώ. Και αφού κατάλαβαν πως δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν, άρχισαν να ψάχνουν συνενόχους. Πάνε να φορτώσουν αλλού, τις δικές τους ευθύνες. Και επειδή δεν τα καταφέρνουν, βρίσκουν το θράσος να μιλούν για συνεννόηση. Ποιοί;  Εκείνοι που έλεγαν «όχι σε όλα»! Εκείνοι που αρνήθηκαν κάθε συνεννόηση,  ακόμα και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκείνοι που εξαπάτησαν τις πολιτικές δυνάμεις, τόσο με το δημοψήφισμα, όσο και με τις εκλογές. Εκείνοι που υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες;

Η συνεννόηση ήταν και είναι δική μας αρχή. Δεν γίνεται, όμως, με «κουτοπονηριές». Δεν γίνεται με τη λογική που τα θέλει όλα δικά του. Δεν γίνεται με ύβρεις και εκβιασμούς. Η συνεννόηση δεν υποκλέπτεται. Θέλει αρχές και ήθος. Και αυτά, δεν τα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και  ο κ. Τσίπρας υπόσχονταν να μην πάει  κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη: Και τι έκαναν; Ψήφισαν νόμο που δεν θα αφήσει σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη. Καταργούν την προστασία για την πρώτη κατοικία. Ανοίγουν κερκόπορτα στους πλειστηριασμούς. Βγάζουν σπίτια στο σφυρί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κατηγορούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις  πως χάριζαν τάχατες δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες: Και τι έκαναν; Έκλεισαν τις τράπεζες. Έβαλαν capital controls. Έδιωξαν καταθέσεις. Και τώρα ξεπούλησαν τις τράπεζες σε ξένους. Χάνει δισεκατομμύρια το Δημόσιο! Χάνουν δισεκατομμύρια οι μικρομέτοχοι! Χάνουν όλοι οι φορολογούμενοι! Χάνονται, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, σχεδόν 40 δις ευρώ. Και αυτό  δεν είναι λάθος. Είναι έγκλημα. Έγκλημα σε βάρος των μικρομετόχων, του Δημοσίου,  όλων των φορολογουμένων. Έγκλημα που δεν διαγράφεται και  δεν παραγράφεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας  υπόσχονταν πως θα εργάζονταν για την ανάπτυξη: Ποια ανάπτυξη; Στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία; Περικόπτοντας διαρκώς   το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; Βάζοντας ειδικούς φόρους σε κάθε τι ελληνικό; Βάζοντας νέους φόρους στους αγρότες; Χτυπώντας τον Τουρισμό; Πνίγοντας τα νησιά μας, με αυξημένους συντελεστές Φ.Π.Α.; Κλείνοντας επιχειρήσεις και ακυρώνοντας επενδύσεις; Έτσι θα φέρουν ανάπτυξη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας υπόσχονταν  αύξηση του κατώτατου μισθού  και απέκλειαν νέα επώδυνα μέτρα: Και τι κάνουν τώρα;  Αυξάνουν τα βάρη που σηκώνει κάθε μισθωτός, κάθε αγρότης, κάθε επαγγελματίας. Φουσκώνουν αβάσταχτα τους φόρους. Παίρνουν μέτρα που, για το 2015 και το 2016, φτάνουν τα 5,7 δις ευρώ.

Ακούσαμε προχτές τον κ. Τσίπρα να λέει πως «το καραβάνι προχωρά και τα σκυλιά γαυγίζουν». Δεν είναι καραβάνι η  κυβέρνηση! Είναι  «μπουλούκ ασκέρ». Ρωτώ όμως! Ποιους λένε σκυλιά; Τους συντρόφους τους; Την αντιπολίτευση; Τα πολιτικά κόμματα; Τους συνταξιούχους, που διαμαρτύρονται γιατί κάνανε τη σύνταξή τους χαρτζιλίκι; Τους αγρότες που εξαπάτησαν αυξάνοντας με φόρους το κόστος παραγωγής;  Τους μαγαζάτορες, που στραγγαλίσανε με την έλλειψη ρευστότητας; Τους ανέργους; Ποιούς;

Το κόστος από τη διακυβέρνηση της Αριστεράς για τη χώρα και την οικονομία μας,  για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι πολύ μεγάλο. Έκοψαν τα πόδια της Χώρας, την ώρα που πήγαινε να περπατήσει. Αύξησαν δραματικά το δημόσιο χρέος. Εξαΰλωσαν τις τράπεζες, πλήττοντας το Δημόσιο, τους μετόχους, τους φορολογούμενους. Παρέλυσαν την πραγματική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έφεραν τελικά ένα Προϋπολογισμό φόρων και περικοπών. Προϋπολογισμό που δεν τον αντέχει, ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε τα λαϊκά στρώματα. Δεν τον αντέχουν οι αγρότες. Δεν τον αντέχουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Δεν τον αντέχουν οι εργαζόμενοι. Δεν τον αντέχουν οι συνταξιούχοι. Είναι Προϋπολογισμός λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος. Είναι  Προϋπολογισμός που αποκαλύπτει  την απάτη που έστησαν.  Είναι Προϋπολογισμός της Νεοφιλελεύθερης αντικοινωνικής Αριστεράς. Και τον Προϋπολογισμό αυτό δεν τον ψηφίζουμε.

 



Διαβάστε επίσης