-->
02.05.2024

Με μέτρα 5,4 δις ευρώ κλείνει η αξιολόγηση – Τι αποκάλυψε στέλεχος της κυβέρνησης

Στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,4 δισ. ευρώ αναμένεται να κλείσει ο λογαριασμός των μέτρων της α’ αξιολόγησης, σύμφωνα με όσα υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το ίδιο στέλεχος εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι δεν θα υπερισχύσει η θέση του ΔΝΤ περί επιβολής μέτρων 4,5% του ΑΕΠ στο βάθος της 3ετίας.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Απριλίου, καθώς αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ.

«Αν κλείσει η συμφωνία για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, ουσιαστικά θα έχει κλείσει ολόκληρη η συμφωνία» επέμεινε το ίδιο στέλεχος εννοώντας προφανώς ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στα υπόλοιπα μεγάλα θέματα με κυρίαρχο αυτό των «κόκκινων» δανείων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κυβερνητικός παράγοντας παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στο να εξευρεθούν δημοσιονομικά μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για να κλείσει ο λογαριασμός του 2017 και του 2018.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, για τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε τον προβληματισμό του, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει γιατί το επιδιώκει το ΔΝΤ.

Λαϊκή Ενότητα: Η κυβέρνηση ετοιμάζει φοροκαταιγίδα χειρότερη από όσες προηγήθηκαν τα πέντε μνημονιακά χρόνια

Για νέα «ακόμη πιο δραματική από όσες προηγήθηκαν τα πρώτα πέντε μνημονιακά χρόνια, “φοροκαταιγίδα”» σε βάρος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που σχεδιάζει, αποσκοπεί στο «να υφαρπάξει πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ικανοποίηση και μόνο των δανειστών».
Στη ανακοίνωση η Λαϊκή Ενότητα αποκαλεί «νεομνημονιακή» την κυβέρνηση και την καταγγέλει ότι ακολουθεί «την “εξοντωτική” για τον ελληνικό λαό πεπατημένη» των προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Για το σκοπό αυτό, η νεομνημονιακή συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, την προώθηση νέων εντελώς άδικων, κατάπτυστων και καταστροφικών κοινωνικά μέτρων έμμεσης φορολόγησης, με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) να φαίνεται ότι προκρίνεται, με τους Τσίπρα – Καμμένο να είναι έτοιμοι να “καρφώσουν” ένα ακόμη “δηλητηριώδες κεντρί” στα εξουθενωμένα, έως και “εξοντωμένα”, μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα», αναφέρεται από την Λαϊκή Ενότητα.
Όπως τονίζει, «μεταξύ των σχεδιαζόμενων “θανατηφόρων” οικονομικά για την πλειονότητα της κοινωνίας μέτρων, η προς τα πάνω, περαιτέρω αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης θα πλήξει για πολλοστή φορά τόσο τους καταναλωτές, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τα ποσοστά της φτώχειας και πολλαπλασιάζοντας τα “λουκέτα”».
Η ΛΑΕ επικαλείται στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, βάσει των οποίων η Ελλάδα ήδη έχει από τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα στο σύνολο της Ε.Ε.
«Ειδικά στην αμόλυβδη – 95 με ειδικό φόρο κατανάλωσης στα 670 ευρώ ανά 1000 λίτρα και με μέση τιμή ανά λίτρο στο 1,329, ευρώ οι φόροι και κρατήσεις φτάνουν συνολικά στα 0,9275 ευρώ ή στο… 69,79%.
Ομοίως, στο πετρέλαιο κίνησης οι φόροι και οι κρατήσεις αφορούν στο 52,35%», συνεχίζει η Λαϊκή Ενότητα.
Καταλήγοντας τονίζει ότι επιβεβαιώνεται πως «οι όποιες προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής νεομνημονιακής συγκυβέρνησης ήταν “στάχτη στα μάτια” των ψηφοφόρων».
Οι Τσίπρας – Καμμένος έχουν επιλέξει την τακτική «κάντο όπως οι προηγούμενοι μνημονιακοί συνεχίζοντας την εφαρμογή του θανάσιμου σπιράλ των καταστροφικών πολιτικών εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων».



Διαβάστε επίσης