-->
16.04.2024

Δημοσκόπηση – σοκ για την κυβέρνηση: Ο Τσίπρας έφερε το βαρύτερο μνημόνιο

Επιβεβαιώνει το ισχυρό προβάδισμά της η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ,

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται με 32,5%. Στην προηγούμενη μέτρηση είχε 33%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 16,5% ανεβαίνοντας μία ποσοστιαία μονάδα έναντι της προηγούμενης μέτρησης.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, από 7,5% σημειώνουν ΧΑ και ΚΚΕ, 5,5% καταγράφει η ΔΗΣΥ, 2,5% η Ένωση Κεντρώων, 2% οι ΑΝΕΛ, 1,5% Το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας, 1% καταγράφουν η Ελληνική Λύση και η ΛΑΕ, 4,5% άλλο κόμμα ενώ 14,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 69% έναντι 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα προκρίνει το 2% των ερωτώμενων ενώ 16,5% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Του Τσίπρα ήταν το βαρύτερο πακέτο μέτρων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σχετικά με το ποιο ήταν το πιο βαρύ πακέτο μέτρων από τότε που η χώρα εισήχθη σε επιτροπεία.

Το 40% πιστεύει ότι το τελευταίο πακέτο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το βαρύτερο. Το 17,5% εκτιμά ότι βαρύτερο ήταν εκείνο που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπανδρέου, το 13% της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ενώ το 24% εκτιμά ότι όλα ήταν το ίδιο βαριά.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση το 79,5% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, 10% απαντούν ότι δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και 10,5% δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 65% δηλώνουν ότι είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, 21% δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ 14% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος, το 73,5% των ερωτώμενων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική, 19% θεωρούν ότι διαπραγμάτευση είναι αποτελεσματική ενώ 7,5% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Το 58% των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογέων θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση είναι αναποτελεσματική, 37% θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση είναι αποτελεσματική ενώ 5% δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Το 85,5% των ερωτώμενων απαντούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, 9,5% προς τη σωστή και 5% δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Όσον αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το 57% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι, 35,5% δηλώνουν δυσαρεστημένοι αλλά πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, 5% δηλώνουν ευχαριστημένοι και 2,5% απαντούν δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Ας σημειωθεί ότι στην ίδια ερώτηση στις 6-8 Απριλίου 51% των συμμετεχόντων δήλωναν δυσαρεστημένοι, 44% δήλωναν δυσαρεστημένοι αλλά ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές και 3,5% δήλωναν ευχαριστημένοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 42% των ερωτηθέντων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένοι, πιστεύοντας παράλληλα ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ το 45,5% των ερωτώμενων δηλώνουν δυσαρεστημένοι, αλλά εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Μόνο 10,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ευχαριστημένοι από το κυβερνητικό έργο. Δεν ξέρω/ δεν απαντώ δηλώνει το 2% των ερωτώμενων.

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ



Διαβάστε επίσης