-->
29.03.2024

Μηδενικές επικουρικές συντάξεις τον Οκτώβριο λόγο αναδρομικών μειώσεων – Δείτε παραδείγματα

Yπό την απειλή της καταβολής μηδενικής επικουρικής σύνταξης τον ερχόμενο Οκτώβριο βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι. Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι κατά την τελευταία καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων είδαν μειωμένες έως και 50% τις αποδοχές τους.

Με δεδομένο όμως ότι από τον Οκτώβριο αρχίζει η παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών από τον Ιούνιο ώς και τον Αύγουστο, πολλοί θα είναι οι συνταξιούχοι που θα υποστούν άλλη μία επιπλέον αναδρομική μείωση της τάξεως του 50%.

Ενδεικτικά τα ακόλουθα παραδείγματα, όπως τα παρουσιάζουν Τα Νέα της Τετάρτης:

  • Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 149 ευρώ καθαρά έλαβε τώρα 75 ευρώ (μείωση 50%).Το ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών, η συγκεκριμένη δικαιούχος θα δει στον λογαριασμό της μόνο 1 ευρώ (149-75 = 74 ευρώ x 3 = 222).
  • Σύνταξη 149 ευρώ κόπηκε στις 2 Σεπτεμβρίου κατά 50% (-74 ευρώ). Το ποσό των 74 ευρώ έπρεπε να αφαιρεθεί και κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016. Σωρρευτικά, δηλαδή, έπρεπε να αφαιρεθούν 222 ευρώ. Τα 222 ευρώ θα αφαιρεθούν μέσω 3 ισόποσων μηνιαίων παρακρατήσεων των 74 ευρώ από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος πρακτικά δεν θα λάβει καμία επικουρική σύνταξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, μια και η εναπομείνασα επικουρική του σύνταξη των 74 ευρώ θα «απορροφηθεί» από τις μηνιαίες αναδρομικές παρακρατήσεις.


Διαβάστε επίσης