-->
26.04.2024

Μητσοτάκης στην Corriere della Sera: Θέλουμε μικρότερο κράτος για λιγότερους φόρους

Την θέση ότι η πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική σκοτώνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δέχθηκε 4ο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση.
Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο κ.Μητσοτάκης αφού υποστήριξε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη και μόνη χώρα στην Ευρωζώνη όπου ανήλθε στην εξουσία ένα λαϊκίστικο πολιτικό κόμμα, επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη διεθνή οικονομική ιστορία.
«Η πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική σκοτώνει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Εμείς στην Ελλάδα δεν καταφέραμε έως σήμερα να αναλάβουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας προκειμένου να πείσουμε τους εταίρους μας ότι θέλουμε να προχωρήσουμε. Πρόκειται για ένα συνεχές παιχνίδι κακής πίστης.
Οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και καταλήγουν στο να επιβάλλουν πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική από ότι είναι απαραίτητη. Και αυτό καθιστά πιο δύσκολο να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνουμε τους στόχους.
Αλλά ακόμα και αν το καταφέρουμε, όπως έγινε με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το επιτυγχάνουμε με λάθος τρόπο σκοτώνοντας την πραγματική οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική.
Το κάνουμε με το να παίρνουμε το οξυγόνο από την οικονομία με την επιθετική φορολογική πολιτική.
Την ίδια στιγμή, έχουμε και αυτή τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας σχετικά με το τι κάνουν με το ελληνικό πρόβλημα» αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να γίνει για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα έκανε πολύ τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας και που θα έχει τη λαϊκή εντολή να το πράξει. «Αυτή είναι η στρατηγική μου. Υπάρχουν πολλά τολμηρά πράγματα που θέλω να κάνω για την Ελλάδα.
Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε ένα μικρότερο κράτος για να επιβληθούν λιγότεροι φόροι.
Είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα» τονίζει ο κ.Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία που στηρίζει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.
Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης επιτίθεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι επιβάλλει φόρους στους φτωχούς και ότι προχωρά στις περικοπές συντάξεων, υπογραμμίζοντας πως κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποστηρίζει.
«Και πίσω από αυτό κτίζει ένα νέο πελατειακό κράτος και δείχνει αυταρχικές τάσεις» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ για τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει έναν πολύ καλό λαϊκιστή και έναν πολύ κακό πρωθυπουργό.



Διαβάστε επίσης