-->
18.04.2024

Νέα ένταση στο hotspot της Μόριας

Νέα επεισόδια έλαβαν χώρα στο hot spot της Μόριας με πρωταγωνιστές πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατέλαβαν το χώρο μπροστά στην υπηρεσία ασύλου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Από τον καταυλισμό βγήκαν αμέσως οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί ενώ διμοιρία ΜΑΤ αποκατέστησε την τάξη χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τα συγκεκριμένα άτομα, στην πλειοψηφία τους, μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας παρέμειναν υπό περιορισμό στο hot spot για 25 ολόκληρες μέρες μέχρι να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο νησί αλλά να μη φεύγουν από αυτό.

Στο μεταξύ, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβληθεί έχουν φέρει αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται εδώ με τις οικογένειές τους, στα όρια της υπομονής τους με αποτέλεσμα να ξεσπούν επεισόδια όπως το σημερινό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα, αρκετοί από τους Ιρακινούς και Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, διαδηλώνοντας πως είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες. Αίτημα τους να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια για την Ευρώπη.



Διαβάστε επίσης