-->
20.04.2024

Νευρικότητα στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις εναντίον του Τσίπρα στη Λέσβο

Ενταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και την εμφάνιση νέας ορολογίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις κινητοποιήσεις – όταν έχουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα – προκάλεσαν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο.

Τα στελέχη του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου έκαναν λόγο για φασιστικά στοιχεία που ενεργοποιούνται, με την αντιπολίτευση σε οξείς τόνους να απορρίπτουν τη στάση της κυβέρνησης και να επικρίνουν με σφοδρότητα την πολιτική της, υποστηρίζοντας πως αυτή η πολιτική είναι που τροφοδοτεί, τελικά, την εμφάνιση φασιστικών στοιχείων.

Ολα άρχισαν, όταν κατά την διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής Επιτροπής με θέμα νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης όχι μόνο μίλησε για μη εποικοδομητικές κινητοποιήσεις, αλλά και έθεσε ζήτημα «έννομης τάξης»!

Συγκεκριμένα είπε:

«Εγώ δεν θα μιλήσω ποτέ εναντίον της κινητοποίησης των πολιτών, αν αυτή είναι εποικοδομητική. Εδώ πέρα, θα πρέπει να διαλέξουμε όλοι μας όχθη: Αν ήμασταν με την όχθη της δημοκρατίας, της έννομης τάξης, ή αν είμαστε με αυτούς με τη μικρή μειοψηφία φασιστοειδών, τα οποία κάποιοι δυστυχώς τα χαϊδεύουν προκειμένου να κάνουν μικροπολιτική».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτ. Βαρβιτσιώτης στην πρώτη του παρέμβαση κινήθηκε σε μάλλον χαμηλούς τόνους, χωρίς πάντως να κρύψει την καυστική του διάθεση:

«Το νησί της Λέσβου χθες υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό με πολύ ενθουσιασμό, άλλα ενθουσιασμό αντίδρασης. Αντίδραση απέναντι σε μια πολιτική, η οποία έχει ασκηθεί στην νησιωτική Ελλάδα, έχει ασκηθεί στο βόρειο Αιγαίο και έχει μετατρέψει το βόρειο Αιγαίο σε έναν χώρο στον οποίο δεν δίνονται πραγματικά κίνητρα για  ανάπτυξη, στερούνται τα οικονομικά κίνητρα που είχαν στο παρελθόν. Δεν μας προκαλεί έκπληξη, το γεγονός το ότι υπάρχουν πλέον πολλές, πάρα πολλές, φωνές αντίδρασης. Είναι κάτι που περιμέναμε και είναι κάτι που προειδοποιούσαμε. Προειδοποιούσαμε ότι θα συμβεί, εφόσον παρατείνεται ένα καθεστώς το οποίο δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία σοβαρή διάθεση για βελτίωση της κατάστασης».

Με τη σειρά του εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου σημείωσε:

«Xθες είδαμε έναν Πρωθυπουργό να επισκέπτεται προστατευόμενο περιβάλλον αρχικά τη Λήμνο, να σκηνοθετεί αυθόρμητες συναντήσεις με κατοίκους, οι οποίες, όπως καταλαβαίνετε, ήταν απολύτως σκηνοθετημένες, ώστε να μη φανεί η αντίδραση των υπολοίπων. Στη Λέσβο μετά, εκεί βρέθηκε σε απολύτως αποκλεισμένο περιβάλλον. Ο Πάπας Φραγκίσκος ήρθε στον ίδιο χώρο, τέτοια κινητοποίηση δεν υπήρξε, όπως λένε οι νησιώτες. Υπήρξαν διαμαρτυρίες, ήταν 4000 άνθρωποι, στελέχη μας συμμετείχαν- και δεν ήταν οι ακροδεξιοί όπως έλεγε ο κ.Πάλλης».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε:

«Καθόλου τυχαία δεν ήταν η μεγάλη αντίδραση με απεργίες, κλειστά μαγαζιά και μαζικές διαδηλώσεις στα νησιά κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη».

Απάντηση στην κριτική έδωσε πρώτη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Χριστοφιλοπούλου:

«Εάν θελήσει κάποιος πάλι, να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ή τις κινητοποιήσεις τις χθεσινές θεωρώντας ότι έτσι βλάπτει την κυβέρνηση θα καταλάβει πολύ νωρίς ότι βλάπτει την Δημοκρατία, την ελευθερία, την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και όλα αυτά προβλέπονται στο διεθνές δίκαιο που δεν μας έχει απομείνει τίποτα παρά αν δεν σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο να γίνουμε ζούγκλα».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η κυρία Φωτεινή Βάκη:

«Θα περίμενα μια καταδίκη από την αντιπολίτευση και όχι ένα ρεπορτάζ για το τι υποδοχής έτυχε ο Πρωθυπουργός στη Λέσβο. Θα περίμενα μία καθαρή καταδίκη αυτών των οποίων είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα των νεοφασιστικών κύκλων στη Λέσβο που τρέφονται από ξενοφοβία, από ανθρωποκτόνες δράσεις απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους και μία καταδίκη για την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου για τους παρακρατικούς νεοκοτζαμάνηδες, οι οποίοι δεν δίστασαν να επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Τίποτα από όλα αυτά».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Μ.Βορίδης απάντησε:

«Αυτοί οι οποίοι γεννούν τα ακροδεξιά τέρατα είναι αυτοί που περιφρονούν τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Είναι οι πολιτικές ελίτ, οι οποίες κάθονται στα έδρανά τους και δεν επιθυμούν να ακούσουν κανέναν και όταν τίθενται ζητήματα από τους πολίτες τους καθυβρίζουν και τους λένε ακροδεξιούς. Οι πολίτες έχουν πραγματικά προβλήματα, άρα λοιπόν η υποχρέωση αυτών που θέλουν να διεκδικούν πολιτικές ηγεμονίες είναι να επιλύουν αυτά τα προβλήματα. Aποτυγχάνει η Κυβέρνηση και δεν αποτυγχάνει γιατί δεν μπορεί. Αποτυγχάνει, γιατί  – και αυτό φαίνεται και από τις τοποθετήσεις, την εσωτερική τοποθέτηση που έχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – στην πραγματικότητα, εκείνο που θέλει η ψυχή του είναι μία πολιτική ελεύθερης εγκατάστασης όλων, όπου θέλουν».

Αμέσως, ο κ. Πάλλης αντέδρασε:

«Απώτερος στόχος των επιδιώξεών σας, είναι η ιδεοληψία σας να μην έρχεται κανένας εδώ πέρα. Αυτή είναι η ιδεοληψία η δικιά σας. Μας κατηγορείτε για το αντίθετο, ότι θέλουμε να έρχονται όλοι, αλλά η δική σας ιδεοληψία – και το λέτε και δημόσια- ακόμα και να τους πνιγούμε στη θάλασσα, δεν θα σας πείραζε, παραβιάζοντας τις Συνθήκες. Το λένε οι συνάδελφοί σας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βαρβιτσιώτη:

«Κύριε Πάλλη, αρκετά ανεχτήκαμε το ύφος και τον τόνο, το να κατηγορείτε διαρκώς τους πολίτες που αγανακτούν και επειδή διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησής σας να τους λέτε και φασιστοειδή. Αρκετά το έχουμε ανεχτεί και από εσάς και από τους συναδέλφους σας. Πηγαίνετε να πείτε λοιπόν στη Μυτιλήνη ότι όλοι αυτοί που διαδήλωναν ήταν φασίστες».

Λίγο μετά ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμαινε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ.Βίτσα και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αυτές οι μικροεκρήξεις που γίνονται στις τοπικές κοινωνίες, θα πάρουν μεγαλύτερη διάσταση και τότε, εμένα δεν με ενδιαφέρει εάν ο κόσμος αυτός αποκτά και ενισχύει το αντιΣΥΡΙΖΑ αίσθημα. Με ενδιαφέρει, ότι σε αυτόν τον κόσμο μέσα παρεισφρέουν ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία, θέλουν και μπορούν να καρπωθούν την οργή και την αντίδραση. Αυτό δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε. Είναι σαν να τους αφήνετε χώρο».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Βίτσας επανέλαβε ουσιαστικά την κεντρική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων:

«Το σύστημα το οποίο υπήρχε και κυριαρχούσε στη χώρα, νιώθει ότι δεν θα παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό του αναπτυξιακού προγράμματος και προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία, με κάθε δυνατότητα αυτό το πράγμα να το «τουμπάρει». Αυτό το είδαμε για παράδειγμα με τη Μάνδρα, όπου κάναμε το αναπτυξιακό συνέδριο λίγες μέρες μετά από τις καταστροφές. Το είδαμε στις υπόγειες και υπέγγυες κατευθύνσεις μην πάτε θεσμικοί παράγοντες σε μια σειρά συνέδρια. Το είδαμε και στη φοβερή προσπάθεια, που έγινε σε σχέση με το αναπτυξιακό συνέδριο του βορείου Αιγαίου. Είναι θεμιτός ο αντιπολιτευτικός διάλογος. Ομως, προσέξτε μήπως όταν «τραβάει» αυτό το πράγμα στο τέλος, μήπως δεν υλοποιούνται οι  πολιτικές επιδιώξεις του καθενός που το κάνει, αλλά οι πολιτικές επιδιώξεις άλλων φασιστικών ομάδων και αυτό δεν το λέω -θέλω να είμαι τελείως καθαρός- μόνο στη Ν.Δ. το λέω και προς το Κ.Κ.Ε. και προς άλλες δυνάμεις».

Τέλος, από τη συζήτηση φάνηκε ότι δεν είναι όλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές κατά της Ευρώπης.



Διαβάστε επίσης