-->
29.03.2024

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Ν.Δ. θα ζητά συνεχώς εκλογές, μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση

Την θέση ότι η Ελλάδα δεν αντέχει δεύτερη φορά να ζήσει την περιπέτεια του 2015 διατύπωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ θα ζητά συνέχεια την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σε συνέντευξή της στο Βήμα και στον Άρη Ραβανό η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει πως «όπως ομολογούν και οι υπουργοί της κυβέρνησης» μια περιπέτεια αντίστοιχη με αυτήν του 2015 ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, «θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα και για την ελληνική οικονομία».

Η βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως η ΝΔ θα ζητά μόνιμα και συνέχεια εκλογές έως ότου αλλάξει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «ο τόπος δεν αντέχει άλλο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και ότι «εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση σε λίγο η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη».

«Το Grexit θα φύγει από το τραπέζι όταν η Ελλάδα ξανασταθεί στα πόδια της» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη.
Ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ τονίζει ότι το κόμμα χρειάζεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων κοινωνικών ομάδων, τις οποίες έχει χάσει τα τελευταία χρόνια.

«Η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα και μια φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη που μπορεί γνήσια να εκφράζει τους Έλληνες που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους άκρα» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ολόκληρη η συνέντευξη της κυρίας Μπακογιάννη:

Βλέπετε διάθεση να αφήσουν την Ελλάδα μόνη της;

«Όχι δεν βλέπω τέτοια διάθεση.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών; Βλέπετε συμφωνία;

«Θέλω να ελπίζω πως θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά για να είμαι τελείως ειλικρινής δεν είμαι καθόλου βέβαιη. Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα έχει και τα δυο σενάρια στο τραπέζι και δεν έχουν αποφασίσει ποιο από τα δυο θέλουν τελικά να εφαρμόσουν. Αυτό της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ή αυτό του αιφνιδιασμού και της φυγής από τις ευθύνες».

Μιλάτε για στημένη παράσταση, για θέατρο. Που το στηρίζετε αυτό; Όλο αυτό που βλέπουμε είναι μια εικονική πραγματικότητα; Οι επαφές του Πρωθυπουργού, η παρουσία των υπουργών στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ είναι για το θεαθήναι;

«Η παρουσία των υπουργών στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ είναι υποχρέωση τους. Όμως η δήθεν πολιτική διαπραγμάτευση είναι ένα έργο το οποίο το έχουμε ξαναδεί, ακριβώς το ίδιο πέρυσι το καλοκαίρι. Οι συναντήσεις με τον κ. Ολάντ, τα παρακάλια στην κ. Μέρκελ, οι παρεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η ίδια παράσταση που είδαμε και πέρυσι με τα γνωστά αποτελέσματα, την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Η Ελλάδα δεν αντέχει δεύτερη φορά την περιπέτεια του 2015, μία τέτοια εξέλιξη όμως ομολογούν και οι υπουργοί της κυβέρνησης θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα και για την ελληνική οικονομία».

Εάν έρθουν στη Βουλή νομοσχέδια με μέτρα, η Ν.Δ. πρέπει να τα ψηφίσει; Και το ρωτώ διότι μαθαίνω ότι κύκλοι από το ΕΛΚ αναφέρουν ότι καλό θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.

«Το ΕΛΚ έχει ενημερωθεί και γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει μέτρα που αυξάνουν τη φορολογία και τα οποία οδηγούν προς το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα από αυτό που έχει ανάγκη η χώρα. Που οδηγούν στην μείωση των εσόδων του κράτους και στην απόλυτη εξόντωση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας  στην Ελλάδα».

Είστε πολιτικός που έχετε επαφές και μιλάτε με κεντρικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Βλέπετε διάθεση να αφήσουν την Ελλάδα μόνη της;

«Όχι δεν βλέπω τέτοια διάθεση. Βλέπω όμως να αυξάνεται επικίνδυνα η οργή, για δεύτερη φορά, με την κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν ξέρουν που βρίσκονται και νιώθουν πως δεν συνεργάζονται με έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί καχυποψία που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την διαπραγμάτευση».

Το Grexit έχει φύγει ως σενάριο από το τραπέζι;

«Το Grexit θα φύγει από το τραπέζι όταν η Ελλάδα ξανασταθεί στα πόδια της».

Πως εκτιμάτε την κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό; Θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης ή προβλέπετε επιδείνωση;

«Ανησυχώ πάρα πολύ. Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή χειροτερεύει καθημερινά, και ταυτόχρονα ξεκινούν και νέες προσφυγικές ροές τις οποίες μέχρι τώρα δεν έχουμε υπολογίσει. Για παράδειγμα έχουν ξεκινήσει προσφυγικές ροές από την Υεμένη, προς το βορρά. Όσο η Ευρώπη δεν έχει μια ενιαία και σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα εφαρμόζεται από το σύνολο των χωρών, όσο δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό άσυλο και όσο οι κυβερνήσεις στρέφονται κοντόφθαλμα και λαϊκίστικα προς το εσωτερικό τους ακροατήριο, η κατάσταση θα επιδεινώνεται και η ανησυχία θα μεγαλώνει».

Υπάρχει μια συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα οι Τούρκοι προκαλούν συνεχώς. Φοβάστε θερμό επεισόδιο;

«Οι Τούρκοι έχουν ποιοτικά και λεκτικά αναβαθμίσει τις αμφισβητήσεις τους – απειλές τους προς την Ελλάδα. Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία γιατί σε μια δύσκολη στιγμή για την Τουρκία, με διαταραγμένες τις ισορροπίες στο ευρύτερο περιβάλλον και την τουρκική εξωτερική πολιτική να έχει υποστεί απανωτές ήττες, η εξαγωγή του προβλήματος προς διαφορετική κατεύθυνση είναι ένα από τα πιθανά σενάρια».

Με βάση όσα γίνονται στην Ειδομένη πολλοί λένε ότι η πΓΔΜ ουσιαστικά με τη στάση της απέκτησε κρατική οντότητα (σ.σ. έγινε Κράτος λένε χαρακτηριστικά) και όλοι την αναγνωρίζουν με το όνομα Μακεδονία. Είναι μια μάχη που χάθηκε το όνομα;

«Στην μοναδική επίσκεψη μου πριν από έξι μήνες στο Υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσα στον κ. Κοτζιά ακριβώς αυτό τον προβληματισμό. Το ζήτημα του προσφυγικού και προς βορρά και προς ανατολάς μπορεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες, άκρως προβληματικές για τα ελληνικά συμφέροντα».

Ζητάτε εκλογές με ένταση εσχάτως. Τι άλλαξε και το αίτημα για εκλογές είναι στην κορυφή της ατζέντας της Ν.Δ.; Εάν δεν γίνουν τι θα λέτε από εκεί και πέρα; Θα τις ζητάτε συνεχώς;

«Συνεχώς και μονίμως θα τις ζητάμε, μέχρι να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση. Είναι πάρα πολύ απλό. Η κυβέρνηση ζημιώνει τη χώρα καθημερινά, τόσο που ούτε εμείς περιμέναμε, για να είμαι ειλικρινής. Κάθε μέρα που περνάει, εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.  Η αντιπολίτευση δεν έχει την δυνατότητα να επιβάλλει εκλογές, οφείλουμε όμως να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τους πραγματικούς κινδύνους στους οποίους μας εκθέτει η κυβέρνηση  και τον φαύλο κύκλο των λανθασμένων μέτρων που δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα και ταυτόχρονα μεγαλώνουν το λογαριασμό στις πλάτες των βαριά φορολογούμενων ελλήνων.   Και οποιοσδήποτε αμφιβάλει δεν έχει παρά να δει την εικόνα του κ. Καμμένου ντυμένου με στολή παραλλαγής στο γραφείο του στην Μεσογείων. Στην προσπάθεια του να αποπροσανατολίσει  από τα δικά του προσωπικά προβλήματα, κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση και κρίση στο Αιγαίο».

Αντέχει ο τόπος μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

«Δεν αντέχει άλλο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ο τόπος κ. Ραβανέ. Αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγο η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Και προκύπτει πλέον και από το σύνολο των δημοσκοπήσεων. Ο ελληνικός λαός έχει αντιληφτεί και τον εμπαιγμό αλλά και τους κινδύνους που ενέχει η περαιτέρω παραμονή μιας κυβέρνησης στην εξουσία. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή  η κυβέρνηση, τόσο πιο γρήγορα θα αναπνεύσει ο ελληνικό λαός».

Δεν θα ήταν πιο ωφέλιμη μια κυβέρνηση συνεργασίας ή οικουμενική; Δεν θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα στο εξωτερικό και στους πιστωτές μας;

«Ένα είναι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί, ότι ο τόπος έχει μια σοβαρή υπεύθυνη και αποτελεσματική κυβέρνηση η οποία θα πάρει γρήγορα σωστές αποφάσεις».

Η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχει ραγδαία φθορά. Αρκεί αυτό για τη Ν.Δ.

«Όχι βεβαίως. Δεν αρκεί. Αυτό το οποίο χρειάζεται η ΝΔ, είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων κοινωνικών ομάδων, τις οποίες έχει χάσει τα τελευταία χρόνια. Οφείλει να απευθυνθεί με λόγο καθαρό, έντιμο, υπεύθυνο και κυρίως να αναδείξει την προοπτική και την ελπίδα. Μόνο έτσι μπορούμε να πείσουμε τους Έλληνες να μας εμπιστευτούν και όχι εξαιτίας της φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ούτως η άλλως είναι δεδομένη».

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το 10ο συνέδριο. Οι πολίτες κουράστηκαν από μεγαλοστομίες και ανούσιες διακηρύξεις και θέλουν ουσία.

«Το συνέδριο αυτό είναι ένα διπλό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καταρχήν απαιτείται να περάσουν οι αναγκαίες αλλαγές στο καταστατικό που θα μετατρέψουν τη ΝΔ από ένα αρχηγικό κόμμα, σε ένα κόμμα δημοκρατικό, συλλογικό, ανοιχτό, σύγχρονο, με κατοχυρωμένες διαδικασίες που δεν θα αλλάζουν κατά το δοκούν. Επίσης στοίχημα είναι οι προγραμματικές θέσεις μας, οι οποίες πρέπει να είναι εφαρμόσιμες, να δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές στην χώρα και να ξαναγεννούν την ελπίδα μέσα από τη «συμφωνία αλήθειας» που κάνουμε με τον ελληνικό λαό.

Με Κυριάκο Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ. τελείωσαν οι «-ισμοί» στο κόμμα;

«Νομίζω είχαν τελειώσει πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να είμαστε τελείως ειλικρινείς. Απλώς λειτουργούσαν ακόμα οι μύθοι. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πλέον είναι οριστικό, υπάρχει μια άλλη λογική η οποία όλα αυτά τα αφήνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Ρωτώ γιατί είδα και πάλι μηχανορραφίες από μηχανισμούς.

«Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Οι οποίοι προσπαθούν με τα όπλα του χθες να λειτουργήσουν σήμερα. Μόνο που είναι άσφαιρα».

Τελικά με την αλλαγή σελίδας στη Ν.Δ. τον περασμένο Ιανουάριο, το κόμμα τι στίγμα έχει;

«Κεντροδεξιό. Η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη που μπορεί γνήσια να εκφράζει τους Έλληνες που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους άκρα».

Η στροφή προς το κέντρο λένε πολλοί ότι θα διώξει δεξιούς ψηφοφόρους. Σας ανησυχούν διαρροές προς τα δεξιά;

«Δεν νομίζουν πως θα υπάρξουν διαρροές προς τα δεξιά. Άλλωστε αυτό προκύπτει και από της δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες γνωρίζουν σήμερα ότι η μόνη σοβαρή εναλλακτική πρόταση η οποία κατατίθεται είναι αυτή της ΝΔ. Η μόνη δημοκρατική δύναμη που μπορεί να κερδίσει της εκλογές είναι η ΝΔ και μην αμφιβάλλετε, η ΝΔ δεν θα χάσει κανέναν ψηφοφόρο της».

Και μια τελευταία προσωπική ερώτηση. Πριν περίπου έξι χρόνια ηττηθήκατε στη μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. Η νίκη του αδελφού σας είναι και μια δικαίωση των θέσεων σας; Πως την εκλαμβάνετε;

«Είναι μετά βεβαιότητας μια δικαίωση των αρχών των θέσεων και των αξιών τις οποίες υπηρετήσαμε, υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με την πίστη ότι μόνο με αυτές μπορούμε να χτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με ίσες ευκαιρίες για όλους».



Διαβάστε επίσης