-->
29.03.2024

Οι «σταθμοί» του Μητσοτάκη το 2016 – Οι πρώτες αλλαγές και οι δύσκολες αποφάσεις – Τι φέρνει το 2017

 

Το 2016 ήταν χρονιά αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία έθεσε τις βάσεις της δικής της πολιτικής κυριαρχίας. Και πράγματι, τα βήματα που έγιναν μέσα στο 2016 είναι σημαντικά λένε στο Μοσχάτο και επισημάνουν τους σταθμούς της πρώτης χρονιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη

Η χρονιά ξεκίνησε με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του Kόμματος, μετά από μια πλατιά, ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400.000 πολίτες. Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο αίτημα ανανέωσης και δυναμικότερης αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ.

Με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές του 2016, η Νέα Δημοκρατία πέρασε δημοσκοπικά μπροστά, ενώ το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διευρύνθηκε και παγιοποιήθηκε. Παράλληλα, ξεκίνησε μια διαδικασία ανανέωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος.

Συνέδριο 

Ορόσημο στην πορεία αυτή ήταν το Συνέδριο τον περασμένο Απρίλιο. Εκεί υιοθετήθηκαν μια σειρά από καταστατικές αλλαγές, οι οποίες εκσυγχρονίζουν το προφίλ του Κόμματος. Καθιερώθηκε η θητεία της εκλογής Προέδρου (5ετής με παράταση αν ο αρχηγός είναι πρωθυπουργός και αυτόματη διακοπή μετά από ήττα σε εκλογές), θεσπίστηκε η υποχρέωση του Κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καθιερώθηκε ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων, ενισχύθηκε ο ρόλος των μελών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων.

Στο Συνέδριο υπερψηφίστηκε, επίσης, το κείμενο της «Συμφωνίας Αλήθειας», το οποίο αποτελεί τον πολιτικοϊδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δόθηκαν σε δημοσιότητα οι πρώτες 25 προτάσεις του Κόμματος.

Τάξη στα Οικονομικά  

Τεράστια είναι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικονομική εξυγίανση της Νέας Δημοκρατίας. Το Κόμμα έχει ήδη μειώσει κατά 60% τα λειτουργικά του κόστη, μετακόμισε σε πιο οικονομικά γραφεία, ενώ το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών του.

Στην προσπάθεια αυτή, κομβικής σημασίας θεωρείται η «κάρτα μέλους» της Νέας Δημοκρατίας από την οποία οι επιτελείς του Κόμματος εκτιμούν ότι μπορούν – εκτός από την πιο ενεργή συμμετοχή των μελών του – να εξασφαλίσουν και ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών αναγκών της Νέας Δημοκρατίας. Η έως τώρα πορεία του εγχειρήματος κρίνεται πολύ ικανοποιητική και με τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εντατικοποιηθεί η σχετική καμπάνια.

Πρόγραμμα 

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζεται βήμα – βήμα και αναμένεται η σταδιακή και τμηματική παρουσίασή του. Για την κατάρτισή του, εργάζονται πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς.

Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί στη Δ.Ε.Θ. ενώ στη «Συμφωνία Αλήθειας» περιλαμβάνονται οι πρώτες 25 θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, έχουν ήδη παρουσιαστεί με ειδικές παρεμβάσεις μια σειρά από προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες δίνουν απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα. Μια από αυτές, είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ακόμη, οι προτάσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων («Δεύτερη Ευκαιρία») για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η οποία θα δώσει ανάσα στους οφειλέτες, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά και η πρόταση νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών.

Με το νέο έτος και αναλόγως με την επικαιρότητα ή την εξέλιξη του πολιτικού χρόνου, θα εντατικοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος.

Πάντως, είναι η πρώτη φορά, όπου μέσα σε 10 μόλις μήνες, Κόμμα ολοκληρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος του, σε ανοιχτή και πλατιά διαβούλευση, ιεραρχεί τα προτεραιότητές του και παράλληλα διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις σε πολλά φλέγοντα ζητήματα.

Μητρώο στελεχών 

Παράλληλα με την προγραμματική δουλειά προχωρά και η στελεχιακή προετοιμασία του Κόμματος μέσα από τη δημιουργία Μητρώου πολιτικών Στελεχών. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία κάνει την ανανέωση πράξη και ανοίγεται στην ευρύτερη κοινωνία με ανοιχτό και διάφανο τρόπο.

Μέσω μιας ανοιχτής, διαδικτυακής πλατφόρμας, κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά με τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να δηλώσει συμμετοχή διευκρινίζοντας τον τομέα του θέλει να ασχοληθεί. Πάνω από 1300 άτομα με πολύ καλά βιογραφικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών.

Δημοσκοπήσεις – μικρές νίκες 

Η πορεία ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας έχει αντίκτυπο και σε μία σειρά από δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν μια σταθερή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας σε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες. Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία υπερέχει συντριπτικά στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης με διαφορές που δεν έχουν καταγραφεί στις ελληνικές δημοσκοπήσεις σε τόσο λίγο διάστημα μετά τις τελευταίες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα σε καταλληλότητα για πρωθυπουργός, δημοτικότητα και ικανότητα χειρισμού πολλών κρίσιμων θεμάτων με βασικότερα την οικονομία. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υπερέχει του εν ενεργεία πρωθυπουργού με τόσο εμφατικό τρόπο. Το ποσοστό των πολιτών που θέλει Κυβέρνηση με κορμό της Νέας Δημοκρατίας είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προτιμά Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όλες οι μετρήσεις καταγράφουν ένα ποσοστό απευθείας μετακινήσεων από ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο είναι αυξανόμενο και ανατρέπει από μόνο του τους σημερινούς συσχετισμούς.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από μια σειρά επιμέρους αναμετρήσεων σε συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς. Όλες οι εκλογές που έχουν γίνει (Δάσκαλοι, Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, Τ.Ε.Ε., Οικονομικό Επιμελητήριο, κλπ.) δείχνουν άνοδο των δυνάμεων που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και μεγάλη πτώση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική δυναμική υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι οριζόντια και όσο περνάει ο χρόνος δυναμώνει λένε με νίκη να στην οδό Πειραιώς.

 



Διαβάστε επίσης