-->
18.04.2024

Οι 4 προτάσεις Τσίπρα στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών

Ως παρατηρητής παίρνει μέρος στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατύπωσε τέσσερις άξονες προτάσεων:

  1. Να υπάρξει αύξηση του πακέτου Γιούνκερ.
  2. Να δοθεί προτεραιότητα μεταφοράς πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
  3. Πρότεινε να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανεργία.
  4. Πρότεινε τη σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.

tsipras32

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τη λιτότητα, την ασφάλεια και το προσφυγικό. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου θεωρείται ως «πρόγευση» εν όψει της Διάσκεψης των χωρών του Νότου, που διοργανώνεται στην Αθήνα σε 15 ημέρες, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.

«Στη συνάντηση του Παρισιού, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει, επίσης, το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

tsipras21

Η συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών γίνεται στον πύργο Chateau de La celle Saint – Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού.

Παρ’ ότι προσκεκλημένος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, δεν θα συμμετάσχει τελικά λόγω του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε τη χώρα του.



Διαβάστε επίσης