-->
18.04.2024

Ομπάμα: Η κυβέρνηση Τραμπ απορρίπτει το μέλλον

Διεθνή απογοήτευση και επικρίσεις προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ, προς όφελος άλλων χωρών, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να διαπραγματευθεί μια νέα, «δίκαιη» συμφωνία για το κλίμα.

«Καμία επαναδιαπραγμάτευση» λένε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».

Υπογράμμισαν επίσης πως η συνθήκη του Παρισιού «δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση» καλώντας όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Γιούνκερ: Μοιραίο λάθος

«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Μέρκελ: Οι ΗΠΑ πληγώνουν τον πλανήτη

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την αμερικανική απόσυρση από την συνθήκη, με το Βερολίνο να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πληγώνουν τον πλανήτη με την απόφασή τους.

 

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλώνοντας παράλληλα πως η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.

Ο Μακρόν είπε πως ο Τραμπ «διέπραξε ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας».

«Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται. Μην απατάσθε σε ό,τι αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)» ξεκαθάρισε.

Απογοήτευση Μέι

Την απογοήτευσή της για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου εξέφρασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση.

Ιαπωνία: Λυπηρή απόφαση

Για «λυπηρή» απόφαση έκανε λόγο το Τόκιο. «Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας σε ανακοίνωσή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Καναδάς: Βαθιά απογοήτευση

Τη «βαθιά απογοήτευσή» της εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά Κάθριν Μακ Κένα, δηλώνοντας πάντως πως θα συνεχίσει να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο» είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή».

Ομπάμα: Η κυβέρνηση Τραμπ απορρίπτει το μέλλον

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «απορρίπτει το μέλλον» με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα.



Διαβάστε επίσης