-->
18.04.2024

Οριοθετημένη στη χαράδρα η φωτιά στην Εύβοια – Χωρίς ενεργό μέτωπο αλλά επικίνδυνη με διάσπαρτες εστίες

Καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες στην Εύβοια και η οποία άφησε στο πέρασμά της περισσότερα από 22.000 στρέμματα καμένης γης.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, δίνοντας τιτάνια μάχη στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατάνα. Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι η φωτιά είναι μεν οριοθετημένη αλλά παραμένει επικίνδυνη, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για την πλήρη κατάσβεσή της.


Χθες, πριν νυχτώσει, συντελέστηκε προληπτικά μια διαβροχή και από τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν στο σημείο, ενώ στο εσωτερικό της χαράδρας επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, καθώς και εθελοντές.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ασθενείς, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών, ενώ σύμμαχο αναμένεται -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- να αποτελέσουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σήμερα Παρασκευή, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και πάλι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, μέχρι να σβηστεί και τελευταία σπίθα

Στο άτυπο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που μαίνεται η φωτιά, οι υπεύθυνοι εργάζονται πυρετωδώς ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν τη μεγάλη μάχη με τις φλόγες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούσαν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, ενώ από το σύνολο των πυροσβεστών οι 172 είναι σε πεζοπόρα τμήματα (22 ομάδες). Παράλληλα, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν επίσης πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα από την δύναμη του ελληνικού στόλου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τέσσερα μηχανήματα έργου του στρατού, δέκα υδροφόρες και οκτώ μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με έξι εθελοντικά οχήματα.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 19:00 στις 14-08-2019 έως 19:00 στις 15-08-2019, εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Από την Πυροσβεστική, για μια ακόμα φορά, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
  • Παρακαλούνται επίσης όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Κ. Μητσοτάκης: Η σκέψη μας σε όσους δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές

«Η σκέψη μας βρίσκεται στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις μεγάλες πυρκαγιές, και κυρίως στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τήνο, όπου βρέθηκε για τους εορτασμούς της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «γι’ αυτούς δεν υπάρχουν αργίες και Σαββατοκύριακα, δίνουν τον αγώνα με αυτοπεποίθηση και αυτοθυσία, για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών αλλά και το περιβάλλον».



Διαβάστε επίσης