-->
25.04.2024

Ο «ήλιος» του ΣΥΡΙΖΑ και οι νέες συμμαχίες απέναντι στον Τσίπρα 

Νέοι συσχετισμοί και μηνύματα

 
tsipras-sinedrioΈνας νέος εσωκομματικός συσχετισμός δυνάμεων, με νέες συμμαχίες, ενδεικτικές για την επόμενη ημέρα διαφάνηκαν από τη σύνθεση της νέας ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα που διαμορφώθηκε είναι πως, αφενός μεν, επιβεβαιώθηκε η κοινή συνιστάμενη των περισσότερων παρεμβάσεων στο συνέδριο, σύμφωνα με την οποία το βασικό ζητούμενο είναι η παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση και, αφετέρου, πως τα στελέχη τα οποία δίνουν ένα ικανοποιητικό για την κομματική βάση και τους μηχανισμούς «αριστερό άλλοθι» επιβραβεύθηκαν και ισχυροποιήθηκαν.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSIΟι πρωτιές
Με βάση τα αποτελέσματα για τη σύνθεση της νέας Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαχθεί και τα εξής χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα: Ο Νίκος Φίλης, με φόντο την σύγκρουσή του με την Εκκλησία αναδεικνύεται σε ισχυρό εσωκομματικό παράγοντα, όπως και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου τάχθηκε ανοιχτά κατά της – κατά τα άλλα – ήδη δρομολογημένης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. 
Τα δύο πρόσωπα και η ισχυροποίησή τους στο εσωκομματικό σκηνικό έχουν την σημασία τους, σε συνδυασμό με την διατήρηση της επιρροής από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που κέρδισε την πρωτιά σε ψήφους, ενώ μιλώντας στο συνέδριο επιχείρησε να καταρρίψει την θεωρία ότι κάποιοι εφαρμόζουν μία πολιτική, την οποία κάποιοι άλλοι αντιμάχονται. Επίσης, σημαντική η καταγραφή για το δίδυμο του υπουργείου Υγείας μέσα στην πρώτη δεκάδα της Κεντρικής Επιτροπής. Δυνάμεις διατήρησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς, ενώ από τη πρώτη θέση έπεσε ο Γιάννης Δραγασάκης. Ακόμη, η Ρένα Δούρου παρά το ότι απέχει από την κεντρική πολιτική σκηνή και τα τηλεοπτικά «παράθυρα», πέτυχε να βρεθεί για δεύτερη φορά μετά το 2013 στην πρώτη δεκάδα.
syriza-16-10-708Ο νέος γραμματέας
Ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο, ενώ αν προέρχεται από το υπουργικό συμβούλιο δεν αποκλείεται να επισπεύσει τις διαδικασίες του ανασχηματισμού. Η συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί ή το Σαββατοκύριακο που έρχεται ή στις 29 – 30 Οκτωβρίου.
 
synedrio_syrizaΗ επόμενη μέρα
Η εκτίμηση που υπάρχει από την διαφαινόμενη αναβάθμιση των ρόλων των προαναφερθέντων προσώπων, καταδεικνύει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  κομματικών στελεχών, ότι στο εσωτρερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται πλέον νέες συμμαχίες, ενδεχομένως και ερήμην του Αλ. Τσίπρα. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η «ομάδα Μπανιά» (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης κ.ά.) πιθανολογείται ότι έχει συμμαχήσει πλέον με την ομάδα Τσκαλώτου και των «53+» και διεκδικούν ρόλο στην διαχείριση της επόμενης ημέρας τόσο στην κυβέρνηση όσο και – ενδεχομένως δε κυρίως εκεί – στο κόμμα. 
papandreouΟ Ανδρέας…ζει!
Πέρα από τις πασοκικές συνταγές στις εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών της Κ.Ε., μεγάλο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι κάποιοι ξαναθυμήθηκαν φράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, στον οποίο ομνύουν πίστη, πολλοί και από τους συνέδρους του 2ου συνεδρίου. «Εμπρός να ξανασηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, εισπράττοντας το χειροκρότημα των συνέδρων που κάποτε κατηγορούσαν για «περονισμό» και «ποπουλισμό», εκείνους που εμπνεύστηκαν και καθιέρωσαν το σύνθημα, δηλ. την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980. Είχε προηγηθεί ο Νίκος Βούτσης που φώναξε: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Χειροκροτήθηκε, αν και διευκρίνισε ότι το σύνθημα «δεν είναι δικό μας».
 


Διαβάστε επίσης