-->
19.04.2024

Ο «Μπιλ»(Β. Γρίβας, νεκρός), ο «καράφλας» (φυλακισμένος), ο «στρατηγός» (απόστρατος της ΕΛΑΣ)

Ο Βασίλης Γρίβας μαζί με τον «Καράφλα», ήταν ανάμεσα στους 217 νονούς της νύχτας, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν στην μεγάλη δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το 2011. Το θύμα της σημερινής δολοφονίας τον Μάιο του 2011 είχε παραδοθεί αυτοβούλως στη δικαιοσύνη, φθάνοντας με… ταξί στα δικαστήρια.

Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του καθώς στις 15 Ιανουαρίου 2003 είχε δεχτεί και άλλη δολοφονική επίθεση στον Πειραιά.Ο Βασίλης Γρίβας, ήταν σεσημασμένος και είχε φιλικές σχέσεις με τον Θέμη Καλαποθαράκο τον οποίο σκότωσαν τον Ιούλιο του 2000. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του το 2003, το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στη μεγάλη δικογραφία για τους μπράβους της νύχτας, που σχηματίστηκε έναν χρόνο αργότερα και φυλακίστηκε.

Το 2011 συμπεριλαμβανόταν και πάλι στη μεγάλη δικογραφία με τους 217 νονούς της νύχτας, που κατηγορούνταν για εκβιάσεις, «συμβόλαια θανάτου» και άλλα αδικήματα. Τον Μάιο του 2011, παραδόθηκε. Σε βάρος του εκκρεμούσε ποινή κάθειρξης 7 ετών για διάφορα αδικήματα, αλλά ο ίδιος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες. Εξέτισε μέρος της ποινής και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Βασίλης Γρίβας εθεωρείτο «δεξί χέρι» γνωστού βαρυποινίτη με τα προσωνύμια «Καράφλας», «Νταίζη» και «Σαμπρέλας». Στη σελίδα 96 του διαβιβαστικού της Αστυνομίας, στη δικογραφία με τους 217 νονούς της νύχτας, ο Βασίλης Γρίβας είχε διάλογο με κατηγορούμενο της υπόθεσης απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, για την προμήθεια οπλισμού σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η επίμαχη παράγραφος είχε ως εξής: «Την 15η Μαρτίου 2010 ο Ν. Κ. λέει στον Βασίλη Γρίβα ότι έμαθε που μένει ο Πετ. καθώς επίσης και το ‘στενό’ όπως χαρακτηριστικά λέει που μένει ο Χ. Εμ.. Επίσης την 14η Απριλίου 2010 σε συνομιλία που είχανε πάλι για την ομάδα του Β., ο Ν. Κ. λέει στον Γρίβα ότι γνωρίζει πώς ο Τρ. και ο Αν. (δολοφονήθηκε στο Γαλάτσι) προμηθεύανε την ‘ΣΕΧΤΑ’ με όπλα». 

Λίγα χρόνια μετά τον Ιανουάριο του 2015, οι αρχές ανακοίνωσαν την εξάρθρωση μιας από τις “κορυφαίες ομάδες” στο χώρο της νύχτας. Για την Ασφάλεια ήταν μια άγρια συμμορία αποτελούμενη από 13 μέλη και φερόμενο ως αρχηγό ένα κρατούμενο… Τα μέλη της “φαμίλιας” προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων  και απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή, σε δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση, διάφορων χρηματικών ποσών, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας». Παράλληλα, τους εξανάγκαζαν με απειλές ότι θα προβούν σε έκνομες και βίαιες ενέργειες σε βάρος των ιδίων και μελών των οικογενειών τους. Φέρεται να  δραστηριοποιούνταν  σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Ίλιον, την Πετρούπολη, το Γκάζι, το Θησείο, το Μικρολίμανο…

Ο Μ.Κ, ή «Καράφλας», «Νταίζη» ή «Σαμπρέλας»

Για την Αστυνομία  «εγκέφαλος» της συμμορίας, ήταν 0 τότε 41χρονος Μ.Κ, ή «Καράφλας», «Νταίζη» ή «Σαμπρέλας» που  βρίσκεται στις φυλακές εκτείνοντας ποινή κάθειρξης 17 ετών. Ο “καράφλας” όπως τον αποκαλούν οι αστυνομικοί, μίλησε τότε στο Πρώτο Θέμα για όλους και για όλα…

“Κατηγορούμαι για ηθική αυτουργία σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση εγκληματικής  οργάνωσης. Κάποιος έπαιρνε τηλέφωνο και πήγαιναν άλλοι και έκαναν διάφορα πράγματα για μένα. Υπάρχει μια κατάθεση που λέει ότι κάποιοι πήγαν και εκβίασαν κάποιον οι οποίοι είπαν ότι είναι η ομάδα του Μ.Κ δηλαδή δικιά μου. Η Αστυνομία βασίζεται σε ανώνυμες καταγγελίες και τηλεφωνήματα δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες” τονίζει ο 41χρονος και προσθέτει  “Δεν έχω κληθεί από κανέναν για την ιστορία αυτή. Δεν δέχομαι τίποτα. Θα απορρίψω τα πάντα και θα ζητήσω και ταυτοποίηση. Πως γίνεται  να είμαι εγώ και με ένα τηλεφώνημα το χρόνο να διοικώ ολόκληρη ομάδα;”.
Σύμφωνα με τη δικογραφία η παρακολούθηση των τηλεφώνων είναι από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. “Η δική μου η καταγραφή σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις είναι ένα τηλεφώνημα σε όλο αυτό το χρόνο από ένα καρτοτηλέφωνο της φυλακής. Αυτή είναι η διεύθυνση που λένε ότι έχω εγώ” τονίζει ο Μ.Κ, ενώ για τις πληροφορίες που θέλουν τη Δίωξη Εκβιαστών να του έσωσε τη ζωή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς σε βάρος του είχε σφραγιστεί συμβόλαιο θανάτου από την αντίπαλη ομάδα, επισημαίνει

“Ερωτήθηκα στο δικαστήριο και όταν βγήκαν οι συνδιαλέξεις που έλεγαν ότι ήθελε να με σκοτώσει ο Π.Β, ο Β.Σ και ο Ι.Σ. Εγώ με το Π.Β ήμουν στο Ναύπλιο και τρώγαμε απ το ίδιο πιάτο. Στη Λάρισα ήμουν στην ίδια φυλακή, σε διαφορετική ακτίνα βέβαια με το Β.Σ και βρισκόμασταν μέρα παρά . Και τότε τους ρώτησα “θέλετε να με σκοτώσετε;”  και μου είπαν όχι.  Και με ρώτησε η πρόεδρος και εσύ τους πίστεψες; Και απάντησα καταφατικά. Γιατί ακόμη και τώρα στον Κορυδαλλό που είμαι συναντιόμαστε κάθε μέρα. Και αν ήταν κάτι τέτοιο να γίνει ή από τη μεριά μου ή την μεριά τους θα ήταν πολύ εύκολο εδώ στη φυλακή”.
Όσο για το τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο της νύχτας και το αν υπάρχει προστασία και νονοί ο Μ.Κ προσθέτει “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα του τύπου αν δεν δώσεις θα στο κάψουμε. Αυτό γινόταν πριν 20 χρόνια. Από ένα μαγαζί που δεν δουλεύει τι να πάρεις; Την ψυχή του; Αυτό που υπάρχει είναι να φωνάξουν παιδιά από τα γυμναστήρια για να αποτρέψουν τη φασαρία. Το ζητάνε οι μαγαζάτορες”.



Διαβάστε επίσης