-->
29.03.2024

Παπαδημητρίου: Κάθε αξιολόγηση κλείνει, το θέμα είναι με τι κόστος θα κλείσει…

Μεγάλη πιθανότητα για κλείσιμο της αξιολόγησης στις 26 Ιανουαρίου «βλέπει» ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος επισκέφθηκε το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

«Είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου. Οι θεσμοί σκέπτονται να επιστρέψουν και μπορεί να επιστρέψουν πολύ σύντομα. Η αξιολόγηση θα κλείσει. Κάθε αξιολόγηση κλείνει. Το θέμα είναι με τι κόστος θα κλείσει. Κι αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να έχει το μικρότερο κόστος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος επισκέφθηκε το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

«Μεγάλη πιθανότητα για μη συμβολή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Παπαδημητρίου είπε πως, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις,  ίσως το ΔΝΤ να μην είναι πλέον ένας από τους θεσμούς. Εμείς θέλουμε το ΔΝΤ, αλλά πρέπει να έρθει το ΔΝΤ σε συμφωνία και με την ελληνική κυβέρνηση και με τους άλλους εταίρους κι αυτό δεν το βλέπουμε, πρόσθεσε.

Όπως είπε, η δήλωση του κ. Σόιμπλε δίνει μια μεγάλη πιθανότητα ότι το ΔΝΤ δεν θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση του προγράμματος διάσωσης. Ίσως να παίξει τον ρόλο του συμβούλου, τον οποίο παίζει τώρα, αλλά ίσως να μην παίξει και αυτό τον ρόλο. «Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε άνοιξε αυτή την πόρτα, ότι μπορεί να έχουμε το πρόγραμμα χωρίς της συμμετοχή του ΔΝΤ» πρόσθεσε.

Σχετικά με την ανησυχία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν καταλαβαίνει τίποτε από την αναφορά του κ. Ντάισελμπλουμ και σημείωσε ότι κανένας δεν έχει το πρόβλημα της πολιτικής αβεβαιότητας, όλοι θέλουν να μην γίνουν εκλογές και να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας»

Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Βλέπω ένα φιλικό επενδυτικό κοινό, το οποίο έχω δει από ξένους και Έλληνες επενδυτές και πιστεύω αυτό να έρθει και στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ξεχωριστά, και με τους προέδρους των Επιμελητηρίων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Εμπορικού Συλλόγου.

«Φυσικά δεν είναι μόνο ο τουρισμός που προωθούμε αλλά είναι και άλλοι τομείς, για να περάσουμε στην ανάπτυξη, που όλοι περιμένουν, για να μειώσουμε την ανεργία και να αυξήσουμε την απασχόληση και τα εισοδήματα. Ηρθα να μεταφέρω την ενίσχυση και τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη και γενικώς στη Βόρεια Ελλάδα. Υπόσχομαι ότι θα ξαναέρθω για να ακούσω τα προβλήματα που υπάρχουν και να μπορούμε να κάνουμε ότι περνάει από εμάς, οτιδήποτε εργαλεία έχουμε για την ανάπτυξη αυτής της περιφέρειας, όπως και των άλλων περιφερειών» ανέφερε.

Εξαιρετικά παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης. Όπως είπε, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταποίηση κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα.

Βεβαίως έγινε κατανοητό ότι τα πραγματικά θέματα της οικονομίας, όπως τα θέματα της ρευστότητας και της αξιολόγησης, πρέπει να κλείσουν άμεσα, ούτως ώστε το οικονομικό περιβάλλον σιγά σιγά να γίνεται πιο φιλικό και πιο ευνοϊκό για ανάπτυξη και επενδύσεις, πρόσθεσε.



Διαβάστε επίσης