-->
29.03.2024

Το ιστορικό «πολεμικό ντιμπέιτ» στο Προεδρικό Παυλόπουλου – Ερντογάν

Στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη» κατέθεσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψηΜαζί του ήταν ο Αλεξης Τσίπρας, ο οποίος υποδέχτηκε θερμά τον Τούρκο πρόεδρο όταν έφτασε στην πλατεία Συντάγματος.

Αυτή την ώρα ο κ. Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία.

Εξω από την Ηρώδου Αττικού, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής και στη συνέχεια οι δυο πρόεδροι εισήλθαν στο  Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά στις 12:40 διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη και για τη σχέση των δύο κρατών και για την ασφάλεια στην περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας «την οποία εμείς οι Ελληνες στηρίζουμε». «Είμαστε εδώ εμείς οι Ελληνες για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμό και να γίνουμε η πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ» είπε στον κ. Ερντογάν.

«Λόγω της ιστορίας της Ελλάδας, αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου» συνέχισε. «Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η συνθήκη της Λωζάννης. Για μας αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλυπτει πλήρως τα ζητήματα».

Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι να μείνει ιστορική η επισκεψή σας. Προσυπογράφω αυτό που τονίζετε, ότι όποια διαφορά έχουμε δεν μπορεί παρά να λυθεί με το διεθνές δίκαιο, με τρόπο ειρηνικό. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνια και ήμουν ειλικρινής σε ό,τι σας είπα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

«Κύριε πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη 65 χρόνια μετά την επίσκεψη Τούρκου προέδρου, και η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για την ευρωπαϊκη πορεία της Τουρκίας, που εμείς οι Έλληνες ευνοούμε.
Είμαστε εδώ εμείς οι Ελληνες για να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς δικαιού είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθέωρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζήτηματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες.

Τα ίδια που είπα για τον μέλλον της Τουρκίας στην Ε.Ε. ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αφορύν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους-μέλλους της Ε.Ε. Τέλος, είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και για τον πολιτισμό μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων.

Προκλητικός ο Ερντογάν προς τον Παυλόπουλο

Ιστορική μέρα και για τις δύο χώρες η σημερινή μέρα. Είναι μεγάλη ευχαριστηση που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο προέδρου μετά από 65 χρόνια – Επιθυμώ να αποτελέσει η επίσκεψη ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών – Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά – Δεν υπεγράφη μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μεσα στο διάστημα αυτό των 94 χρονων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πραγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο διαστημα αυτό. Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρονα στο ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης; Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος.

Στη δυτική Θράκη οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.  Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Θρακη μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους; Μπορούμε να ορίσουμε αν οι μουφτήδες θα διορίζονται από την κοινότητα και όχι από το κράτος;
Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη – Στη Δυτική Θράκη, όμως, εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους, αρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη της μειονότητας στη δυτική Θράκη. Στη δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μ.ο. της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των Ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θρακη είναι ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς.
Όταν μιλάω για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, σε αυτά τα θέματα αναφέρομαι. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίαξμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.
Στόχος μας είνα να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο. Το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα.
Στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιωσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, εμείς όμως τώρα πρέπει να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται άμεσα. Εχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλλά πραγματα στο διάστημα αυτό.

Πρέπει να κοιτάξουμε στο μισογεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις.

Η ανταπάντηση του Παυλόπουλου

«Δεν είναι ότι δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση στα θέματα στα οποία αναφερθήκατε, αλλά η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση, διότι δεν είμαι εκτελεστικό πρόεδρος, όπως εσείς. Τις σχέσεις μας πρέπει να τις στηρίζουμε στην ειλικρινή φιλία και η επίλυση του όποιου ζητήματος πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα.

Όμως μπορώ να πω αυτό: Οι Συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Υπάρχουν μεθοδοι ερμηνείας του Δικαίου ώστε να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου που περιέχει η Συνθήκη στα υπάρχοντα δεδομένα. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε.

Σήκωσε το «χαρτί» ο Ερντογάν

«Ωραία όσα είπατε, αλλά πρέπει να δώσω απάντηση γιατί αλλιώς θα ήταν ασέβεια απέναντι στον εαυτό μου. Δεν είμαι  καθηγητής νομικής αλλά ξέρω καλά το πολιτικό δικαιο. Εκεί υπάρχει αναφορά σε επικαιροποίηση, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό. Εγώ βέβαια αναφέρθηκα στα θέματα αυτά επειδή εσείς αναφερθήκατε σε αυτά. Αλλιώς θα τα συζητούσα αυτά τα ζήτηματα με τον κ. Τσίπρα.»

 

 



Διαβάστε επίσης