-->
29.03.2024

Πλαστικό χρήμα και online ταμειακές μηχανές από 1.1.2016 – Μόνο έτσι θα «χτίζεται» το αφορολόγητο

 

Μόνο με πλαστικό χρήμα θα «χτίζεται» το αφορολόγητο το 2016. Η 31η Δεκεμβρίου 2015, θα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις για να κλειδώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αναγνωρίζει καμία έκπτωση δαπάνης η οποία δεν έχει γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής προκειμένου να χορηγήσει έκπτωση φόρου ενώ προωθεί και τη σταδιακή σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με διάταξη νόμου η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και εντός της εβδομάδας, μπαίνει τέλος στο χαρτοβασίλειο. Θα ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να χτιστεί το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ ( για όσους κερδίζουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου 2.100 ευρώ) θα απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο 10.500 ευρώ, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας.

Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι ( άνω των 75 ή 80 ετών) και κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.

Με άλλη διάταξη θα ορίζεται η σταδιακή διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΔΕ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση από τις αρχές του 2016, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα για  κάθε απόδειξη η οποία εκδίδεται. Έτσι θα εξαλειφθεί και το φαινόμενο των «μαϊμού» ταμειακών μηχανών, με τις οποίες οι επιτήδειοι στη Μύκονο, σε πανηγύρια και σε όλη την Ελλάδα έκοβαν το καλοκαίρι αποδείξεις «στο βρόντο», χωρίς να πληρώνουν τίποτα για Φπα και για τα κέρδη τους.



Διαβάστε επίσης