-->
29.03.2024

Ποταμός ο Βαρουφάκης: Ούτε για θυρωρός ο Τόμας Βίζερ, με τον Σαπέν δεν ξέρεις τι σου γίνεται

 

Βαρουφάκης μαινόμενος, ο οποίος στην πρώτη συνέντευξή του ως ιδρυτικός μέλος του κινήματος Democracy in Europe Movement 2025 (DiEΜ25):

–   αναφέρθηκε στη λεγόμενη «Άνοιξη της Αθήνας» αλλά εκτίμησε πως χάθηκε μια ευκαιρία, κάνοντας λόγο για ήττα: «Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε μετά την ήττα; Να φτιάξουμε ένα μανιφέστο; Να δίνουμε υποσχέσεις για όταν θα εκλεγούμε μετά από τρία χρόνια σε ένα κράτος χωρίς μοχλούς και χωρίς δυνατότητα άσκησης πολιτικής μετά το 2015;», διερωτήθηκε.

– χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την τρόικα απελπιστικές, ενώ απαντώντας στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται, είπε τα εξής:

«Μετά τη στροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από εμάς, λίγοι, έχουν μείνει στη συνείδηση ως οι άνθρωποι που έκαναν τη ρήξη.

«Αν αυτό δεν μετατραπεί σε σύστημα χλεύης, θα παραμείνει ζωντανή η ιδέα της Άνοιξης της Αθήνας. Θεωρώ μεγάλη τιμή που μου το παραχωρούν. Αν θέλουν να με θεωρήσουν καταζητούμενο, επειδή  εξακολουθώ να πρεσβεύω το πνεύμα εκείνης της Άνοιξης της Αθήνας, το θεωρώ τιμή μου», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

–        «Στις ΗΠΑ, αν είχαν μείωση μισθών αντίστοιχη με της Ελλάδας, η κυβέρνηση θα είχε καταρρεύσει και η Κεντρική Τράπεζα θα είχε αλλάξει προσωπικό. Δεν θα μπορούσε να σταθεί γραφειοκράτης ή πολιτικός με τέτοια αποτυχία. Δεν θα υπήρχε προαγωγή του κυρίου Τόμσεν» είπε και τόνισε:

«Αν γνώριζαν ότι θα χάσουν τις θέσεις τους, θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά. Ο κύριος Τόμας Βίζερ που προεδρεύει στο EuroWorking Group και δεν τον έχει κανείς εκλέξει ούτε για θυρωρό στην πολυκατοικία του, ουσιαστικά διοικεί την Ελλάδα και την Ιταλία και την Ισπανία και είναι μόνιμος εκεί. Αλλάζουν οι κυβερνήσεις, η τρόικα παραμένει τρόικα. Δεν υπόκειται σε κανέναν απολύτως έλεγχο», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

–        Τόνισε πως το σχέδιο του κινήματος DiEM25 εκδηλώνεται μέσα από πρωτοβουλίες όπως στην Ισπανία, όπου σταματούν δημοπρασίες πρώτων κατοικιών και εξώσεις, να δημιουργηθούν συνθήκες τοπικών δράσεων με σκοπό τη μετεξέλιξη της Ευρώπης σε χώρο κοινής ωφέλειας, ιστό πραγματικά δημοκρατικής Ευρώπης.

«Έτσι διασφαλίζεται η εθνική ανεξαρτησία και όχι από τα μνημόνια», σημείωσε.

Ως προς το πολιτικό τοπίο στην ΕΕ, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει. «Με τον Σόιμπλε ξέρεις τι σου γίνεται, όχι με τον Σαπέν», είπε, συγκρίνοντας τον γερμανό με τον γάλλο, σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, αντίστοιχα.

Μνημόνια, το Plan B του Σόιμπλε

Για τα μνημόνια, ανέφερε πως «στόχος είναι η τρόικα να πάει στο Παρίσι». Ενώ σχετικά με το σχέδιο Σόιμπλε, τόνισε πως με δεδομένο το ότι η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη, ένας άνθρωπος σαν τον Σόιμπλε, ο οποίος κινεί όλα τα νήματα στο Eurogroup, έχει το δικό του πλάνο.

«Έχει σαθρή ανάλυση για το τι μπορεί να σταματήσει την αποδόμηση στην Ευρωζώνη. Σε αυτό το πλάνο του, θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η συνοχή είναι μέσα από τη συρρίκνωση της ζήτησης στις ελλειμματικές χώρες. Έχει λάθος, αλλά αυτός είναι ο τρόπος σκέψης του.

«Ξεκίνησε τη λιτότητα για να κρατηθεί η Λετονία στην ΕΕ με αυξητική μείωση της ζήτησης, ώστε εξάγεις την ανεργία, και παράλληλα, γίνεται μετατόπιση εισοδήματος από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα προς τους τραπεζίτες, ξένους και ντόπιους, μέσω φορολογίας.

»Στην Ελλάδα, η λιτότητα πήρε πιο έντονη μορφή. Τρεις φορές μεγαλύτερη από της Πορτογαλίας. Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα. Το μετάνιωσαν. Το να χάσεις το 1/3 του εθνικού εισοδήματος, καθιστά το χρέος ακόμα λιγότερα βιώσιμο. Στην Κύπρο δεν είχε σχεδόν καθόλου λιτότητα. Είχε μόνο κούρεμα καταθέσεων. Άλλη μορφή μεταφοράς εισοδήματος.

»Στόχος είναι αυτή η διαδικασία να καταλήξει στο Παρίσι, έτσι ώστε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση να μην έχει πια τον έλεγχο του γαλλικού Κρατικού Προϋπολογισμού. Για τον Σόιμπλε, αυτό είναι το Plan B του. Το Plan A ήταν μια ομοσπονδία, αλλά ούτε οι γαλλικές ελίτ, ούτε η Μέρκελ συμφωνούσαν μαζί του. Και εκείνος είπε ‘δεν θέλετε ομοσπονδία, θα φάτε λιτότητα παντού’. Όλη η Ευρώπη έχει μπει πια στο μνημόνιο, επισήμανε ο πρώην υπουργός.

Ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων:

–        »Πού ακούστηκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Παπανδρέου να δέχεται την έννοια ότι ένα πτωχευμένο κράτος θα γλίτωνε από την πτώχευσή του, δανειζόμενο το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία της ανθρωπότητας, σε απόλυτες τιμές, υπό τον όρο σκληρής λιτότητας, για να πληρωθούν τα παλαιότερα και νέα δάνεια;».

–        διευκρίνισε ότι ο ίδιος προέρχεται και παραμένει ταγμένος στον χώρο της μαρξιστικής διανόησης «με μεγάλες δόσεις από άλλους διανοούμενους που δεν θεωρούνται Αριστεροί» κάτι που εξήγησε ως εξής:

«Είμαι ένας αντιφατικός και μη σταθερός μαρξιστής. Και το λέω με πλήρη συναίσθηση και υπερηφάνεια. Ο Μαρξ ο ίδιος ήταν αντιφατικός. Ήταν απίστευτα φιλελεύθερος, όταν έλεγε ότι το κράτος πρέπει να καταργηθεί, μετά από κάποια στάδια. Ήταν ελευθεριάζων, όταν έλεγε ότι η μόνη κατάσταση ελευθερίας που μπορεί να φανταστεί είναι όταν δεν έχει κανέναν από πάνω να του λέει τι να κάνει. Να ψαρεύει το πρωί, να κυνηγάει το βράδυ, να φιλοσοφεί το απόγευμα και να κάνει και κάποια εργασία παραγωγή ενδιάμεσα».

–        Σχετικά με την κρίση, είπε ότι η Αριστερά βρίσκεται ακόμα υπό καθεστώς συλλογικής και συνολικής ήττας. «Δεν έχουμε συνέλθει από το 1991», ανέφερε . «Ακόμα βρισκόμαστε σε κατάσταση απολογίας για αυτά που συνέβησαν τον 20ό αιώνα: για τις αποτυχίες μας, για τον αυταρχισμό μας, για τα Γκουλάγκ μας, για τις διασπάσεις μας. Και δεν έχουμε καταφέρει να απαντήσουμε στο ερώτημα, ‘πώς θέλετε να αναπλάσετε τον καπιταλισμό; Σε ποιόν θα ανήκουν τα καφενεία σε ένα σοσιαλιστικό γίγνεσθαι;’», σημείωσε.

–        «Έχουμε πολλές Ευρώπες. Έχουμε την Ευρώπη μιας μικρής κωμόπολης, όπου 2.500 άνθρωποι ήρθαν για να συζητήσουμε. Έχουμε την Ευρώπη της συντήρησης, της ελπίδας, των νοικοκυραίων. Αυτοί οι ίδιοι σήμερα νιώθουν να τους ζώνουν τα φίδια της ανησυχίας. Έχουν καταλάβει ότι οι θεσμοί της Ευρώπης έχουν αποτύχει και ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αναπαραγωγή της δικής τους εξουσίας κόντρα στα συμφέροντα των νοικοκυραίων.

«Η ανησυχία αυτή είτε θα μετατραπεί σε δύναμη για τη Λεπέν, είτε θα στρατευθεί μαζί μας. Ο κίνδυνός μας δεν είναι ότι θα κοιτάξουμε πολύ ψηλά στα αστέρια και θα αστοχήσουμε. Ο κίνδυνός μας είναι ότι θα κοιτάξουμε κάτω στην άβυσσο και η άβυσσος θα μας συμπαρασύρει».



Διαβάστε επίσης