-->
29.03.2024

Προκλήσεις Ερντογάν προς Κύπρο και Ελλάδα – Αιχμηρή απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Κύπρου και της Ελλάδας προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως χώρα που αδικείται στην Μεσόγειο και καλείται να προασπίσει τα συμφέροντά της ακόμα και με τις ένοπλες δυνάμεις της.

Απευθυνόμενος στους σπουδαστές της νεοσύστατης στρατιωτικής ακαδημίας, η οποία αντικατέστησε την σχολή ευελπίδων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ο Ερντογάν είπε «Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Αποκάλεσε τον στρατό «εκπρόσωπο» και «ατσάλινη γροθιά» του λαού, ενώ αναφερόμενος στον εισβολή του 1974 ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε «ήσασταν εσείς και πάλι που σώσατε τους αδελφούς μας που υπέφεραν από την τυραννία των δολοφονικών συμμοριών στην Κύπρο».

Αιχμηρή απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Ως «νομικά αβάσιμους, λανθασμένους και αυθαίρετους» απορρίπτει η Ελλάδα τους ισχυρισμούς που προέβαλε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη, όσον αφορά τα όρια των θαλάσσιων ζωνών της στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Σε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Διονύσης Καλαμβρέζος, επισημαίνει πως η αντίστοιχη επιστολή του τούρκου πρέσβη αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ειδικά όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες που προκύπτουν από τα Δωδεκάνησα.

Ο κ. Καλαμβρέζος υπογραμμίζει πως το δίκαιο της θάλασσας προσδίδει στα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, την ίδια βαρύτητα στον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Επαναβεβαιώνει επίσης την θέση της Αθήνας πως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία πρέπει να γίνει με βάση την αρχή της ίσης απόστασης – μέσης γραμμής.

Ο κ. Καλαμβρέζος κατηγορεί την Άγκυρα πως με την επιστολή της, που εστάλη στις 18 Μαρτίου, επιχειρεί να παρέμβει στο δικαίωμα της Ελλάδας να διαπραγματεύεται την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τρίτες χώρες.

Καταγγέλλει συνάμα πως η τουρκική πλευρά υιοθετεί νομικά ανεδαφική και παραπλανητική ορολογία – με όρους όπως «επικρατούσες παράμετροι» και «ειδικές συνθήκες» – με μοναδικό σκοπό να επηρεάσει το αποτέλεσμα μελλοντικών διαπραγματεύσεων για τα δικαιώματα στην Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα, συνεπώς, απορρίπτει στο σύνολό τους τις προαναφερθέντες τουρκικούς ισχυρισμούς, τους θεωρεί κενούς και δίχως νομικές επιπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», προσθέτει ο μόνιμος αντιπρόσωπος.

Η ελληνική επιστολή στάλθηκε στις 25 Απριλίου.



Διαβάστε επίσης