-->
28.03.2024

Πρόκληση των Τούρκων! Μας απαγορεύουν την έρευνα για τους χειριστές του Augusta Bell – Εντοπίστηκαν νεκροί και οι τρεις αξιωματικοί

Νεκροί ετκιμάται ότι είναι οι τρεις έλληνες αξιωματικοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο κατέπεσε στη νήσο Κίναρο κατά την διάρκεια άσκησης. Ωστόσο το υπουργείο συνεχίζει την έρευνα για την ανεύρεση των τριών μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τις σορούς των δύο εκ των τριών μελών του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας στο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Και ενώ η δραματική επιχείρηση  για τον εντοπισμό των τριών χειριστών που επέβαιναν στο Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε εξέλιξη, από την πλευρά της Τουρκίας εκδηλώθηκε πρωτοφανής πρόκληση. Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το τουρκικό  κέντρο επιχειρήσεων της Κωνσταντινούπολης ζητούν τον έλεγχο των ερευνών που γίνονται στην περιοχή!  Σημειώνεται πώς η όλη επιχείρηση διεξάγεται στο κεντρικό Αιγαίο το στίγμα του οποίου χάθηκε από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα οι έρευνες διεξάγονται στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λέρο και την  Αμοργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν δύο σοροί στην Κίναρο. Πάντως η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο  Αιγαίο και επαναφέρει  τις διεκδικήσεις της για το μισό αρχιπέλαγος. Προφανώς μπαίνουμε σε μια νέα φάση τουρκικών προκλήσεων που δεν πρέπει να αποσυνδέονται από την γερμανο-τουρκική μεθόδευση για εμπλοκή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο  και στην οποία η κυβέρνηση αρχικά είπε όχι για να υπαναχωρήσει με διάφορα προσχήματα 24 ώρες αργότερα.

Αυτή είναι η τουρκική ΝΟΤΑΜ:notam

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου στην Κίναρο. Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, και ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Τ είπε ο Αρχηγός ΓΕΘΑ νωρίτερα

«Χωρίς να δίνουμε ελπίδες, λέμε ότι δεν έχουμε βρει ακόμα τους τρεις επιβαίνοντες στο ελικόπτερο που συνετρίβη στη νήσο Κίναρο», δήλωσε πριν από λίγο ο Αρχηγός ΓΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης.
Τόνισε ότι οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη και ότι έχουν εντοπιστεί τα συντρίμμια σε απόκρημνη περιοχή της νησίδας.  toulitsis1
Στο αεροσκάφος επέβαιναν οι υποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) και Πανανάς Κωνσταντίνος (συγκυβερνήτης) και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος.pananas
Για τραγικό γεγονός έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορώ να πω συλληπτήρια, όσο οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε ένα τέταρτο πριν από τις 3 τα ξημερώματα, το πρώτο θερμικό ίχνος εντοπίστηκε από τα ελικόπτερα διάσωσης στις 4.40 σε απόκρημνη περιοχή και ένα λεπτό μετά τις 7 υπήρξε και οπτικός εντοπισμός των συντριμμιών.

Ο αρχηγός ΓΕΘΑ τόνισε ότι ακόμα δεν μπορούμε να πούμε για τα αίτια της συντριβής, την ώρα της πτώσης το ελικόπτερο πετούσε στα 400 πόδια περίπου και είχε εξαιρετικές πτητικές δυνατότητες. Το ελικόπτερο εκτελούσε άσκηση και είχε απονηωθεί από το «Νικηφόρος Φωκάς».



Διαβάστε επίσης