-->
16.04.2024

Πότε θα ανακοινωθούν και που θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας ευελπιστεί να μπορέσει να ανακοινώσει τις βάσεις στις 22 Αυγούστου, τέσσερις μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που ανακοινωθήκαν πέρυσι.

Βέβαια, δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή ανατροπή, όπως σημειώνει η Καθημερινή, αφού, τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη οφείλουν -χωρίς καθυστέρηση- να δώσουν τα αποτελέσματα των πρακτικών εξετάσεων των υποψηφίων για τις σχολές που εποπτεύουν (π.χ. στρατιωτικές), ώστε να ενταχθούν στο μηχανογραφικό σύστημα των ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτές εκτιμούν ότι το χάσμα μεταξύ των υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων πανεπιστημιακών σχολών θα διευρυνθεί. Η Ιατρική Αθηνών αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ στον αντίποδα τα παιδαγωγικά τμήματα δεν αποκλείεται να πέσουν κάτω και από τα 10.000 μόρια.

Το κατώφλι εισαγωγής αναμένεται ότι θα κινηθεί στα 9.000 για τα τμήματα ΑΕΙ χωρίς ειδικό μάθημα, ενώ για τα ΤΕΙ στα 5.000 με 6.000 μόρια.

Σε ότι αφορά τις βάσεις για τα ΤΕΙ, αναμένεται να κάνουν βουτιά ακόμη και 2.000 μορίων.

Σημαντική άνοδο βάσεων θα υπάρξει σε σχολές που βρίσκονται σε μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15) όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.

Στις  πανελλαδικές εξετάσεις μετείχαν συνολικά 103.402 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι λυκείου για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.



Διαβάστε επίσης