-->
16.04.2024

Αξιωματούχος ΕΕ: Η αξιολόγηση δεν είναι σαν το κρασί όπου ο χρόνος το κάνει καλύτερο…

Επικριτικά σχόλια για την Ελλάδα έκανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ από το Μόναχο. Μιλώντας σε συνέδριο στην γερμανική πόλη, ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σημείωσε ότι οι πολιτικές διάσωσης της Ευρωζώνης λειτουργούν, τονίζοντας ότι 4 εκ των 5 χωρών βγήκαν επιτυχημένα από τα προγράμματα. Εξ αυτών τόνισε πως η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σήμερα οι «Πρωταθλητές της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης».

Ομως για την Ελλάδα δεν είχε καλά σχόλια. «Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά η κλίμακα των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα όπου και η διοίκηση της είναι αδύναμη», είπε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής του ESM.

«Ομως και η Ελλάδα μπορεί να περάσει το σημείο καμπής και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.

Τέλος, ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη δεν είναι σε κρίση και πως αυτή «είναι πολύ πίσω μας». «Είναι σημαντικό να το πω αυτό δημοσίως, γιατί πολλοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να έχουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το πώς χειριστήκαμε την κρίση. Η περίοδος αυτή δικαιολογημένα κατέστρεψε την εμπιστοσύνη τους προς τις τράπεζες και στους πολιτικούς», ανέφερε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM.

Η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Εurogroup, της προσεχούς Δευτέρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσεγγίσουν μέχρι τότε οι θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτό ανέφερε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με στόχο τον καθορισμό των προϋποθέσεων για την επιστροφή.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα οι συζητήσεις θα εξελιχθούν αρκετά γρήγορα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει έκτακτο Εurogroup για την επικύρωση ενδεχόμενης συμφωνίας, γιατί δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη χρημάτων από την Ελλάδα.

Συνεπώς, στην καλύτερη περίπτωση η οριστική συμφωνία με πολιτική επικύρωση των υπουργών θα μπορούσε να γίνει στο Εurogroup της 20ης Μαρτίου ή στο επόμενο στις 7 Απριλίου. Πρόσθεσε, όμως, ότι όσο νωρίτερα κλείσει η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο γιατί δεν είναι σαν το κρασί όπου ο χρόνος το κάνει καλύτερο.

Στη συνέχεια επικέντρωσε το βάρος των συζητήσεων αυτή τη στιγμή στο δημοσιονομικό και στα εργασιακά. Για το πρωτογενές πλεόνασμα επανέλαβε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών σχετικά με το αν χρειάζονται προληπτικά μέτρα ή όχι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να ξαναδεί τις προβλέψεις του πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.



Διαβάστε επίσης