-->
18.04.2024

Σάλος με το νέο χαράτσι σε κινητά, ταμπλέτες και Η/Υ – Ανακάλυψαν «ψηφιακό τέλος πνευματικών δικαιωμάτων» έως 6%

Θύελλα αντιδράσεων σε φορείς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί το νέο χαράτσι σε κινητά και ταμπλέτες που επιβάλει η κυβέρνηση, τη στιγμή που η «ψηφιακή εκπαίδευση» των Ελλήνων, και η «ψηφιακή επανάσταση» της οικονομίας αποτελεί αδήριτη ανάγκη. H σχετική τροπολογία κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο.

Πρόκειται για επιβάρυνση 2% που επιβάλλεται στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τους υπολογιστές κάθε τύπου (φορητοί, επιτραπέζιοι), αλλά και σε μέσα αποθήκευσης όπως σκληροί δίσκοι και στικάκια, υπέρ τον δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και ουσιαστικά υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, με το ψηφιακό τέλος επιβαρύνονται επιπλέον με 6% οι ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι (USB) πάνω από 1 Terabyte και με 4% οι φωτοτυπικές μηχανές, τα σκάνερ, οι εκτυπωτές το χαρτί φωτοτυπίας και οι σκληροί δίσκοι μέχρι 1 Terabyte.

«Οι καλλιτέχνες δεν βάζουν με το ζόρι τη μουσική τους στο YouTube αλλά επειδή τους συμφέρει και δεύτερον ΠΡΟΦΑΝΩΣ πληρώνονται με τα views. Το νέο τέλος είναι απλώς νέα φορολογία και μάλιστα στη χρήση τεχνολογίας!» σχολίαζε χρήστης του Twitter.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, «όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο ψηφιακό τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης».

Επίσης, τονίζει ο Σύνδεσμος αξίζει να σημειωθεί πως πολλά Μέλη – Κράτη της ΕΕ των 28, όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, δεν καταβάλλουν ψηφιακό τέλος. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση -η οποία είναι πολλαπλάσια από ότι ισχύει σε Μέλη – Κράτη της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο τέλος- η χώρα μας καθίσταται πλέον πρωταθλήτρια επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη.

Όπως τόνισαν σε συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Πολιτισμού οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ, είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει πρωτίστως τους πολίτες και τα νοικοκυριά, σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

«Η επιβάρυνση των 65 εκατ. ευρώ ετησίως πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας και ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως» σημειώνει ο ΣΕΠΕ.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης, οδηγεί σε επιβάρυνση, καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και από τη μείωση των εσόδων των φορολογούμενων επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΠΕ απευθύνει μία ύστατη έκκληση ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η κοινή λογική και το Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην τροπολογία.



Διαβάστε επίσης