-->
29.03.2024

Βόμβα Σαπέν: Το ΔΝΤ ζητεί δεσμεύσεις και από την αντιπολίτευση – Τι απαντάει το ΔΝΤ

Σε συνέντευξη τύπου μετά την λήξη του Ecofin, ο Μ. Σαπέν αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες, ο γάλλος ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την απορία του  για το πώς είναι δυνατόν να ζητείται τέτοιο πράγμα.

«Φανταστείτε να ζητούσαν από εμάς του Γάλλους τη δέσμευση της αντιπολίτευσης για ένα θέμα», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να την δει να γίνεται κυβέρνηση.

Ο κ. Σαπέν μίλησε για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό κάνουν παντού, όπου πάνε οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού. Για εμμονές έκανε λόγο και όσον αφορά τον συνταξιοδοτικό τομέα.

Τέλος, προειδοποίησε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως το ΔΝΤ, γιατί η περαιτέρω καθυστέρηση του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις για όλους, πρωτίστως για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τους εταίρους, οι οποίοι θα κληθούν να διασώσουν τη χώρα.

Τι απαντάει το ΔΝΤ

Σε άμεση διάψευση των όσων υποστήριξε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί δεσμεύσεις και από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, προχώρησε το Ταμείο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο οποίος μίλησε στο Bloomberg, το Ταμείο διαψεύδει ότι ζητήθηκε κάτι τέτοιο. «Το ΔΝΤ δεν έχει εγγυήσεις από την ελληνική αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Ταμείου, μιλώντας στο οικονομικό πρακτορείο.



Διαβάστε επίσης