-->
25.04.2024

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση μετά τις πρώτες επαφές με το κουαρτέτο – Τι απορρίπτουν στο Ασφαλιστικό και τι ζητούν στο φορολογικό

Ψυχρολουσία και μάλιστα εις διπλούν, στα μέτωπα του φορολογικού και του ασφαλιστικού υπέστη η κυβέρνηση τις πρώτες δύο ημέρες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ακόμα και κύριων συντάξεων, τουλάχιστον για τις υψηλές συντάξεις.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο θεσμοί απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδες, που αποτελεί κομβικό τμήμα του σχεδίου Kατρούγκαλου, καθώς αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποσαφήνισαν ότι οι πιστωτές δεν έχουν ζητήσει μείωση συντάξεων, η στάση των θεσμών – εφόσον δεν αλλάξει – εκτροχιάζει τους υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας, και θέτει εμμέσως σε κίνδυνο τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
Ο κίνδυνος περικοπής τωρινών συντάξεων επιβεβαιώθηκε εμμέσως πλην σαφώς το μεσημέρι από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την ενημέρωση συντακτών, απάντησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή – ειδικά στα υψηλά στρώματα. Σήμερα Τετάρτη θα υπάρχει νέα συνάντηση του Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο.

Στο μέτωπο της φορολογικής μεταρρύθμισης, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στους θεσμούς το πρωί το νέο σχέδιό της για αναμόρφωση του συστήματος κλιμάκων, προσανατολιζόμενη σε ένα μοντέλο πολλών κλιμακίων – αντί για τρία που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο ανώτατος συντελεστής θα είναι 50%, από 42% που ισχύει σήμερα. Το εισοδηματικό όριο για την επιβολή του εν λόγω συντελεστή δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, όμως όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα είναι σαφώς υψηλότερο από το σημερινό όριο των 42.000 ευρώ, και ίσως φτάνει τις 60.000 ευρώ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τους θεσμούς βρέθηκαν και τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει κατά ένα μήνα το μορατόριουμ στην πώληση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και δανείων μικρών επιχειρήσεων. Η παράταση θα νομοθετηθεί μόλις επιτευχθεί η σχετική συμφωνία με τους θεσμούς.



Διαβάστε επίσης