-->
25.04.2024

Σημαιοφόροι με κλήρωση – Θύελλα για την κατάργηση της αριστείας

Νέο πολιτικό μέτωπο ανάμεσα σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία άνοιξε μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το κριτήριο της αριστείας στην ανάδειξη σημαιοφόρων και παραστατών στις παρελάσεις μαθητών δημοτικού, οι οποίοι θα επιλέγονται πλέον με κλήρωση.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προσπάθησε να ταυτίσει την κριτική της Νέας Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι «αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις αυτών των δύο κομμάτων είναι σαν να είναι γραμμένες από τον ίδιο συντάκτη».

Απαντώντας εκ της δεξιάς οδού στην κριτική της ΝΔ, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι κάθε μαθητής «πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τιμήσει τη σημαία και να τιμηθεί από αυτή», ανεξαρτήτως επιδόσεων, οι οποίες «έχουν τη δική τους αυτόνομη αξία».

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως η σημαία «δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο» και ότι όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να την κρατήσουν, όπως έχουν την υποχρέωση να την υπερασπίζονται. «Στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους», προσέθεσε.

Αιχμηρή ανακοίνωση είχε εκδώσει νωρίτερα η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας ότι η ηγεσία του ΥΠΠΑΙΔ ενεργεί με γνώμονα «το δόγμα του εξισωτισμού προς τα κάτω».

«Για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Το μήνυμα της ΝΔ ενίσχυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας στο Twitter ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι ενδεικτική της αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς πρέπει να επιβραβεύεται η προσπάθεια.

«Εξίσωση προς τα κάτω παντού», προσέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σκληρή κριτική στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας άσκησαν κι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων» σχολίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταργεί την «παιδαγωγική αξία των κινήτρων».

Για «ιδεοληπτική αλλεργία σε κάθε μορφή καταξίωσης και αριστείας» κατηγόρησε την κυβέρνηση Το Ποτάμι ζητώντας την απόσυρση του διατάγματος.



Διαβάστε επίσης