-->
28.03.2024

Σκεπτικισμός από Θεσμούς: Θα εξετάσουμε τις εξαγγελίες Τσίπρα στη βάση των συμφωνηθέντων

Την εξέταση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, ανακοίνωσαν οι θεσμοί, σε κοινή δήλωσή τους που δημοσίευσαν μετά το πέρας της τριήμερης αποστολής τους στην Αθήνας.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της αποστολής, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με την παρουσία εκπροσώπων του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας διεξήγαγαν συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές «σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».

Συγκεκριμένα επρόκειτο για «συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας».

«Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση των θεσμών.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η αποστολή πραγματοποίησε «απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018».

Τέλος, οι θεσμοί επισημαίνουν ότι «ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί» και ότι τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα συμπεριληφθούν στην επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους», πρόσθεσε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι από τους ανώτερους αξιωματούχους που ασχολούνται με την Ελλάδα, δεν φάνηκαν να είναι ενήμεροι για τις εξαγγελίες του κ.  Τσίπρα και μάλλον αιφνιδιάστηκαν.

Ο μόνος θεσμός που πιθανά να γνώριζε κάτι νωρίτερα είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος είχε δηλώσει μέσω εκπροσώπου του πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ότι «η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ είναι ξεκάθαρη».

Ο ίδιος διασαφήνισε ότι «ο συμφωνημένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ», επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε συμφωνήσει στο Eurogroup του καλοκαιριού του 2018.



Διαβάστε επίσης