-->
19.04.2024

Οι δανειστές ζητούν άμεση ρύθμιση για όλα τα»κόκκινα» δάνεια – Σταθάκης: Μέχρι το Σάββατο θα τα έχουμε κλείσει όλα…

«Πιστεύω ότι ως το Σάββατο θα τα έχουμε κλείσει όλα έτσι ώστε να δοθεί και ένα θετικό μήνυμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μετά την πεντάωρη συνάντησή του με το κουαρτέτο των θεσμών, που διεξάγεται σε ξενοδοχείο.
Τόνισε, επίσης ότι υπάρχει θετική βούληση και για το θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να συνεδριάσει το EuroWorking Group τη Κυριακή ή την Δευτέρα ώστε να εγκρίνει τη δόση των 2 δισ. ευρώ και να δρομολογηθούν ο διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε την άμεση ρύθμιση του συνόλου των κόκκινων δανείων και όχι μόνον εκείνων που αφορούν στην πρώτη κατοικία.

Στο πλαίσιο αυτό εκτός από την εκκρεμότητα με το βαθμό προστασίας της πρώτης κατοικίας, κυβέρνηση και θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν μέχρι το Σάββατο στον τρόπο αντιμετώπισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), το ύψος των οποίων φθάνει σε 100 δισ. ευρώ.

Μετά τη διάρκειας άνω των τεσσάρων ωρών χθεσινή συνάντηση που είχαν από τη μία πλευρά οι Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος και από την άλλη οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει επέλθει συμφωνία ώστε τα δύο δισ. ευρώ να έχουν απελευθερωθεί Κυριακή ή Δευτέρα από το Euro Working Group.

Υπό αυτά τα δεδομένα, άλλο ένα νομοσχέδιο με «προαπαιτούμενα» βρίσκεται προ των πυλών. Η νομοθέτηση των «καυτών» θεμάτων -προϋποθέσεις προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, «κόκκινα» δάνεια ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και 100 δόσεις- αναμένεται να περάσει από τη Βουλή πιθανότατα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 23 Νοεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη μια από συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το νέο νομοσχέδιο να περιλαμβάνει και αρκετά από τα προαπαιτούμενα της 2ης λίστας, κάτι που φέρεται να έχει ήδη συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για άμεση εκταμίευση -υπό την προϋπόθεση φυσικά της «συμμόρφωσης» της ελληνικής πλευράς- των δύο δισ. ευρώ της υποδόσης, αλλά και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.



Διαβάστε επίσης