-->
29.03.2024

Στα άκρα η αντιπαράθεση για τη Siemens – Στη Θάνου μετέβη ο Αμανατίδης με τα μεταφρασμένα έγγραφα

Στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, παρέδωσε τον φάκελο του υπουργείου Εξωτερικών με τα μεταφρασμένα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση της Siemens ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στον απόηχο των αντιδράσεων και της πολιτικής αντιπαράθεσης που ξέσπασαν με την αναβολή της δίκης.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών παρέδωσε στην κυρία Θάνου το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της μεταφραστκής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών γύρω από το θέμα της μετάφρασης του βουλεύματος, κατόπιν αιτήματος της ίδιας και οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η κίνηση του κ. Αμανατίδη εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για άμεσα εκδίκαση των υποθέσεων της Siemens.

Ο πρωθυπουργός σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, του έδωσε την εντολή να μεταβεί την Πέμπτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της διαρροής κυβερνητικών κύκλων που έκαναν λόγο για μεθόδευση στην εν λόγω υπόθεση.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή,  ξεκαθάρισε ότι εξ αρχής οι μεταφράσεις που ζητήθηκαν, παραδόθηκαν, και δείχνει τον κ. Ντογιάκο, διατυπώνοντας το εξής χαρακτηριστικό ερώτημα: «Είναι είτε παράλειψη είτε μεθόδευση». Ακόμη πιο αποκαλυπτική όμως είναι η απάντηση στο ρητορικό, όπως αποδεικνύεται, ερώτημα: «Είναι πολύ καλός νομικός ο κ. Ντογιάκος για να έχει κάνει παράλειψη».

Στη συνέχεια ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απευθύνει βαρύ «κατηγορώ» στο «πολιτικό κατεστημένο, που έχει φάει από τη Siemens και τώρα έχει βγει να καλύψει τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών».

Οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρονται ονομαστικά στην Ντόρα Μπακογιάννη που «είχε σχέσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο», θυμίζουν ακόμη τον τρόπο διαφυγής «με διπλωματικά διαβατήρια» των κ.κ. Χριστοφοράκου καιΚαραβέλα, ενώ από το «κατηγορώ» δεν γλιτώνει ούτε το ΠΑΣΟΚ, «που έπαιρνε λεφτά μέσα σε μαύρες σακούλες». «Και τώρα όλοι αυτοί ζητούν τα ρέστα από την κυβέρνηση», συμπεραίνει η ίδια πηγή.

«Το κάνουν για να καλύψουν τη μεθόδευση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών. Δείχνουν με τη σπουδή τους τις ευθύνες τους. Και προσπαθούν να ξεπλύνουν τον εαυτό τους και τα άπλυτά τους από το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη Μεταπολίτευση και μετά», υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens επ’ αόριστον.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση» αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κυρία Δημητρίου, ενώ την έρευνα ανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη.

«Πόλεμος» κυβέρνησης – Εισαγγελίας

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την αναβολή της δίκης ξέσπασε ένας απίστευτος«πόλεμος» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη.

Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως η μη παράδοση μεταφρασμένου βουλεύματος συνιστά ακυρότητα ενώ αποδέχθηκε πλήρως τις αιτιάσεις των συνηγόρων των αλλοδαπών κατηγορουμένων της Siemens πως με το βούλευμα διαφοροποιήθηκαν κάποιες κατηγορίες σε σχέση με αυτές για τις οποίες απολογήθηκαν στους ανακριτές οι Γερμανοί κατηγορούμενοι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ επεσήμανε πως το βούλευμα για την υπόθεση της Siemens μεταφράστηκε και απεστάλη στις 13 Μαΐου. Ο κ. Κοτζιάς επικαλέστηκε σχετικά έγγραφα τα οποία και παρουσίασε στη διάρκεια της συνέντευξης, τονίζοντας πως η αποστολή της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε δύο μήνες πριν, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.

Σήμερα, η Εισαγγελία Αθηνών, μέσω διαρροής, επιρρίπτει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζουν πως «επιδώσαμε τις κλήσεις στους κατηγορουμένους για την υπόθεση της Siemens χωρίς την ολοκληρώμενη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών, για να διακόψουμε τον χρόνο των παραγραφών».

Οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών επισημαίνουν πως δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από το ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015 καθώς οι μεταφράσεις παραδόθηκαν τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει, όπως λένε στο Εφετείο.



Διαβάστε επίσης