-->
19.04.2024

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιλντιρίμ: Προκλητικός ο Τούρκος Πρωθυπουργός – Τι είπε στον Τσίπρα για Κύπρο, παραβιάσεις, ΑΟΖ και πραξικοπηματίες

Προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του κκ Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν το Κυπριακό, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και οι «8» Τούρκοι που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα ο κ. Γιλντιρίμ έθεσε και θέμα ΑΟΖ, αφού έκανε λόγο για κοινή χρήση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, μιλώντας για win-win εκμετάλλευση. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η Ελλάδα έχει σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα. Σταυροδρόμι  τριών ηπείρων και άρα οι δρόμοι την ενέργειας και των κοιτασμάτων περνούν από την Ελλάδα και αυτό το πλεονέκτημα οφείλουμε και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε. Όπως συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, συνεργαζόμαστε και με την Τουρκιά».

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως αναφέρουν πως στη συνάντηση Τσίπρα-Γιλντιρίμ τονίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι για πρώτη φορά αναδεικνύεται μία πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός), η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού. Μάλιστα αναφέρουν πως ο κ.Τσίπρας έθεσε εκτεταμένα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων. Απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο 
«Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός .
Ουσιαστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δήλωσε ότι «η θετική ατζέντα πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμού χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν». Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός  είχε αναφερθεί στη σημαντική αύξηση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου. «Του τόνισα ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου, η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.

Σε αντίθετη κατεύθυνση στο Κυπριακό
Υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων, τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως είπε ο ίδιος, στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκαναν μετά τη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί.

«Εργαζόμαστε, προκειμένου η «Γενεύη 2″ να είναι βήμα προς τα εμπρός, εργαζόμαστε, προκειμένου να υπάρξει μία διέξοδος, και αυτό συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Όσο για τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπε Άιντε, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης στις 28 Ιουνίου θα είναι «το τέλος του δρόμου» για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τη φράση ενός Ισπανού ποιητή, «διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας» και σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος του δρόμου, υπάρχει, όμως, η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα και όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι δυο μας από τη σημερινή μας συνάντηση».

«Συμφωνώ απόλυτα», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και πρόσθεσε: «Στην Τουρκία λέμε ότι τελειώνει η ζωή, αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίξουμε δρόμους. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει θα βρει τον δρόμο και εμείς επιθυμούμε, έχουμε την πολιτική βούληση, για την επίλυση αυτού του θέματος».

Παράλληλα, όμως, επισήμανε πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ, αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. «Η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, που θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θέμα. Εμείς, ως πρωθυπουργοί, θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο, ώστε να κυοφορήσουν οι προσπάθειες των δύο κοινοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Γιλντιρίμ.

Για τους «8» πραξικοπηματιες
Η έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές, απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση για το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να εκδοθούν.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος και στους πραξικοπηματίες και πρόσθεσε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή είναι μία πολιτική τοποθέτηση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί ότι πρέπει να εκδοθούν οι οκτώ στρατιωτικοί. «Φυσικά υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και βεβαίως η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η διοίκηση θα κάνει αυτά που την αφορούν», παρατήρησε.

«Σύγχρονη θετική ατζέντα μπροστά μας, αλλά απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και η βιώσιμη λύση του Κυπριακού», έγραψε στο Τwitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας παράλληλα και το βίντεο της κοινής συνέντευξης Τύπου.



Διαβάστε επίσης