-->
18.04.2024

Στύλιος: Η κυβέρνηση αφήνει τους Έλληνες κτηνοτρόφους απροστάτευτους

«Η Κυβέρνηση είτε από άγνοια, είτε από ανικανότητα αφήνει τους Έλληνες κτηνοτρόφους απροστάτευτους. Στην ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν ως αποτέλεσμα την παράνομη ελληνοποίηση εισαγόμενου γάλακτος, την υπερφορολόγηση και στο υψηλό κόστος παραγωγής, έρχεται να προστεθεί και η αδράνειά της να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Άρτας, κ.Γιώργος Στύλιος.
Η πλήρης δήλωση 

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να κάνει άμεσα χρήση του προγράμματος χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει τις επικίνδυνα πτωτικές τάσεις που παρουσιάζει η τιμή του γάλακτος το τελευταίο έτος. Ελλιπείς ή ανύπαρκτοι έλεγχοι στα τυροκομικά προϊόντα καθιστούν ζημιογόνες τις εκμεταλλεύσεις των κτηνοτρόφων και υπονομεύουν τη φήμη των Π.Ο.Π. προϊόντων της χώρας μας. Μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου γάλακτος ελληνοποιούνται. Ακόμη, οι κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς οι εκμεταλλεύσεις τους έχουν καταστεί ζημιογόνες και λόγω της υπερφορολόγησης και του υψηλού κόστους παραγωγής. Και αν η κατάσταση συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου οι εκμεταλλεύσεις αυτές να κλείσουν. Η αιγοπροβατοτροφία και η αγελαδοτροφία στη χώρα μας, χωρίς τη λήψη των απαραίτητων ενεργειών, θα εξαφανιστούν. Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζουν δυστυχώς να βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματικότητα και μακριά από τα προβλήματά των κτηνοτρόφων.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι επιβεβλημένο να κάνουν χρήση του προγράμματος χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Οφείλουν άμεσα να συντάξουν σχέδιο για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματός τους. Είναι, δε, άμεση ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας και παράνομης ελληνοποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων».



Διαβάστε επίσης