-->
19.04.2024

Tαραχή στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς – Καταρρέει ο μύθος της «λαϊκής» α’ κατοικίας – Και μικρές ιδιοκτησίες στο «σφυρί»

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση η έναρξη των πλειστηριασμών. Και αυτό διότι οι πλειστηριασμοί της περασμένης Τετάρτης διέψευσαν στην πράξη τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι αφορούν μόνον ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ ή στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μετά τις πρωτοφανείς εικόνες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέλαβαν να κατευνάσουν κομματικά στελέχη στη συνεδρίαση του πολίτικου συμβούλιου, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό.

Από την άλλη ένας – ένας οι υπουργοί προσπαθούν να πείσουν ότι δεν έγινε και τίποτα και ότι δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ1 ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία αξίας κάτω από 300.000 ευρώ» σημειώνοντας ότι «τα σπίτια που μπήκαν στους πλειστηριασμούς της Τετάρτης ήταν μεγάλης αξίας».

Αυτό όμως που ισχυρίζεται ο κ. Τόσκας αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη δεν έχει κάποια βάση και είναι μόνο εικασία αφού πρόσφατα σε δημοσίευμα των Financial Times ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Καραμούζης είπε ότι οι τράπεζες έχουν συντονίσει τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ.

Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν προχθές στο Ειρηνοδικείο, ο κ. Τόσκας ανέφερε: «Οι αστυνομικοί, που ήταν αμυνόμενοι, δέχθηκαν χημική σκόνη από πυροσβεστήρες. Από την άλλη πλευρά, ήταν κυρίως μέλη της ΛΑΕ που προσπάθησαν να μπουν στο χώρο που γίνονταν οι πλειστηριασμοί. Έπρεπε να διαφυλαχθεί ο συγκεκριμένος χώρος. Πρέπει να δούμε τι προστάτευαν οι αστυνομικοί και τι λάθη έγιναν. Κακώς έπεσαν τα χημικά σε έναν κλειστό χώρο, όπως, βέβαια και η χημική σκόνη πυροσβεστήρων από συγκεντρωμένους εναντίον αστυνομικών. Κανένας δεν είναι εκπαιδευμένος να δέχεται χημική σκόνη. Αυτές είναι δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν μπορεί κάθε Τετάρτη να γίνονται τέτοια επεισόδια».

Ο ίδιος εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι σιγά-σιγά οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία θα πειστούν ότι κάθε άλλο παρά συμβαίνει αυτό και θα μειωθεί η ένταση…».

Για τα «κόκκινα» δάνεια, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι οφείλονται κυρίως σε μεγάλους οφειλέτες και όχι στον απλό κόσμο, ενώ αναφερόμενος σε λαϊκές κατοικίες μικρής αξίας που μπήκαν σε πλειστηριασμό, υπογράμμισε ότι δεν ήταν για χρέη σε τράπεζες, αλλά οφείλονταν σε αντιδικίες μεταξύ ιδιωτών.

Τι λένε οι δικηγόροι 

«Αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα την επομένη Τέταρτη δεν θα διενεργηθούν πλειστηριασμοί. Θα πρέπει η πολιτεία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς» είπε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Βερβεσός, μέλος του ΔΣΑ, αναφερόμενος στα επεισόδια των πλειστηριασμών.

«Αν κάθε Τετάρτη γίνονται τέτοια επεισόδια, τις επόμενες ημέρες δεν θα λειτουργεί το Ειρηνοδικείο και η ελληνική δικαιοσύνη.Το δημόσιο πληρώνει για την αναβολή και οι υποθέσεις των πολιτών μένουν πίσω» τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι κινδύνεψαν υπάλληλοι και δικηγόροι που μπήκαν την επομένη ημέρα μέσα στο Ειρηνοδικείο και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν.

Τσακαλώτος: Κοινωνικοί οι λόγοι των πλειστηριασμών!

Χθές ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους(!) προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε νεαρά ζευγάρια.
Για «εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα» έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζαννακόπουλος επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση σταθμίζει από τη μία την ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και από την άλλη την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Αιτήματα για προστασία της λαϊκής κατοικίας

Μόλις δύο-τρεις βουλευτές εστίασαν στην ανάγκη ενδελεχούς ενημέρωσης των πολιτών, ενώ ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι δεν αρκεί η «συμφωνία» με τις τράπεζες αλλά χρειάζεται και νομοθετική ρύθμιση για την λαϊκή κατοικία.
Αναστάτωση επικρατεί και στους κόλπους των «53» οι οποίοι ετοιμάζουν κείμενο με όλα τα ζητήματα «αγκάθια» και αιχμή τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που θα παρουσιάσουν την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει ενδεχομένως και πριν τα Χριστούγεννα, θα ζητούν «δεσμευτική νομοθετική πρωτοβουλία για τη λαϊκή κατοικία».

Και μικρά σπίτια στο σφυρί 

Πάντως τα αποτελέσματα από τους προχθεσινούς επεισοδιακούς πλειστηριασμούς είναι αποκαλυπτικά. Στο σφυρί δεν βγήκαν μόνο ακίνητα μεγάλης αξίας και στρατηγικών κακοπληρωτών όπως η βίλα των 320 τ.μ. της Κηφισιάς, που ήταν ένα από τα πρώτα ακίνητα του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, αλλά ακόμη και διαμερίσματα μικρής αξίας των 50.000 και 60.000 ευρώ. Κατοικίες που βρίσκονται σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά όπως η Νίκαια, το Κερατσίνι, το Παγκράτι. Τα νοικοκυριά χάνουν την περιουσία τους ακόμη και για μικρές οφειλές των 15.000 και 30.000 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οφειλέτη του οποίου το διαμέρισμα 109,46 τ.μ. βγήκε στον πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 119.000 ευρώ όταν το ποσό για το οποίο έγινε κατάσχεση ήταν 14.539,90 ευρώ. Αλλος ένας πολίτης έχασε το διαμέρισμά του, 85 τ.μ., στις Τζιτζιφιές, για οφειλές 30.987,88 ευρώ.  Εκτός από κατοικίες, στο σφυρί για οφειλές προς τις τράπεζες βγαίνουν καταστήματα και αποθήκες σε εξευτελιστικές τιμές, όπως μια αποθήκη 39,70 τ.μ στην Πλατεία Αττικής που βγήκε σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 6.000 ευρώ.

Εφιάλτης δίχως τέλος

Ο εφιάλτης θα έχει και συνέχεια. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν πέντε ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για μεγάλες ιδιοκτησίες,  Τετάρτη και Παρασκευή. Επίσης στο σφυρί των Ειρηνοδικείων όλης της χώρας θα βγουν την ερχόμενη Τετάρτη ακόμη 143 περιουσίες οφειλετών. Μέχρι το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί 641 πλειστηριασμοί. Στα περισσότερα ακίνητα επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες.

Από τον Ιανουάριο ο αριθμός των  πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατακόρυφα. Κάθε μήνα θα διενεργούνται 500 πλειστηριασμοί.

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί άνοιξε ο δρόμος για να κλειδώσει σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Στο Χίλτον το κλίμα είναι αισιόδοξο και αύριο Σάββατο αναμένεται να υπάρξει τεχνική συμφωνία το λεγόμενο Staff Level Agreement. Αυτό που μένει σε εκκρεμότητα είναι η διάθεση του ποσού των 320 εκατ. ευρώ που έχει προκύψει από την επισκόπηση δαπανών για το 2018. Από το ποσό αυτό τα 240 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και γίνονται συζητήσεις για τα υπόλοιπα 180 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έθεσε στους δανειστές το θέμα της διατήρησης της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα 32 νησιά Αιγαίου, με τις πληροφορίες να θέλουν να μην περνάει το μέτρο αυτό και να αναζητούνται άλλες λύσεις για την ενίσχυση των νησιωτών όπως η χορήγηση κάποιου επιδόματος.

 



Διαβάστε επίσης