-->
29.03.2024

Ταϊβάν: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 145 αγνοούμενοι από τον σεισμό

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 225 τραυματίστηκαν και ακόμη 145 αγνοούνται από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τα μεσάνυχτα τη δημοφιλή τουριστική πόλη Χουάλιεν της Ταϊβάν.

Σωστικά συνεργεία επιχειρούν σε πολλά κτήρια που έχουν μετατραπεί σε σωρούς από συντρίμμια, με τις έρευνες να εστιάζονται σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές και στο οποίο εκτιμάται ότι έχουν παγιδευτεί πολλοί από τους αγνοούμενους.

Ιάπωνες, Τσέχοι και Κινέζοι είναι ανάμεσα στους τραυματίες. Το οδικό δίκτυο υπέστη ζημιές, ενώ περίπου 1.900 κτήρια έμειναν χωρίς ρεύμα και περίπου 40.000 χωρίς νερό.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν φθάνοντας έως και τους 5 βαθμούς τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν μετέβη στη σεισμόπληκτη πόλη σήμερα για να συντονίσει τις προσπάθειες διάσωσης και προέτρεψε την κυβέρνησή της «να κινητοποιήσει αμέσως τον «μηχανισμό αντιμετώπισης καταστροφών» και να εργαστεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό» για να προσφερθεί αρωγή στους σεισμοπαθείς.

Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου τέμνονται δύο τεκτονικές πλάκες και πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Ένας σεισμός 6,1 βαθμών είχε σημειωθεί την Κυριακή σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Χουάλιεν.


Πάνω από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε έναν σεισμό που έπληξε το νότιο τμήμα της Ταϊβάν το 2016, ενώ πολλοί κάτοικοι της χώρας θυμούνται ακόμη με τρόμο τον σεισμό των 7,6 βαθμών του 1999 που σάρωσε τη νήσο και στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους.



Διαβάστε επίσης