-->
19.04.2024

Τα σενάρια που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική για τη βόμβα στο κέντρο της Αθήνας

Λίστα με τους πιθανούς δράστες της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας στο κτίριο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank, στην οδό Σανταρόζα, φτιάχνει η αντιτρομοκρατική.

Συγκεκριμένα στη λίστα έχουν τοποθετηθεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις και ομάδες που κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί και έχουν προχωρήσει σε χτυπήματα. Στη λίστα λοιπόν κατά σειρά προτεραιότητας είναι η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η Επαναστατική Αυτοάμυνα και τα -εκτός φυλακής μέλη- του Επαναστατικού Αγώνα.
Ωστόσο για την ώρα στην αντιτρομοκρατική περιμένουν την προκήρυξη προκειμένου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα και έως τότε δεν αποκλείουν ακόμα και ένα ακόμα χτύπημα.

Οι κάμερες «έπιασαν» τους δύο βομβιστές
Τους δύο δράστες που τοποθέτησαν χθες βράδυ τη βόμβα στα γραφεία της Eurobank, στην οδό Σανταρόζα, «έπιασαν» κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας στην οδό Πανεπιστημίου, αλλά και κάμερα της τράπεζας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τους δράστες είδε, επίσης, ο νυκτοφύλακας του κτιρίου που παρακολουθεί τις κάμερες ασφαλείας. Τα χαρακτηριστικά των προσώπων των δραστών δεν μπορούσαν να διακριθούν καθώς και οι δύο φορούσαν κράνη.
Οι δράστες έφτασαν στο σημείο με μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού, άφησαν το σακίδιο με την βόμβα και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες εκτιμάται ότι είναι οι ίδιοι που, πριν από περίπου έξι μήνες, είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Σταδίου αλλά δεν είχε εκραγεί.

Ηταν η βόμβα η συνέχεια του σχεδίου Νέμεσις;
Στελέχη της αντιτρομοκρατικής υποστηρίζουν πως αν κάποια από τις τρομοκρατικές οργανώσεις συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να κρύβεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, αυτή είναι η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει απειλήσει ανοιχτά με την εφαρμογή του σχεδίου Νέμεσις το οποίο υλοποιεί σε διάφορες φάσεις. Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα μήνα στις 15 Μαρτίου, οι «Πυρήνες της Φωτιάς» στο πλαίσιο της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις, είχαν αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή εκρηκτικού φακέλου στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βάλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα στη συνέχεια έγραψαν: «…συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά», «Με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και πείσμα για να πλήξουμε δομές αλλά και πρόσωπα του συστήματος εξουσίας», «Ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η Σ.Π.Φ. είναι μια ιδέα και ότι η Iδέα δεν μπορεί να φυλακιστεί γιατί είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Για κάθε σύντροφο στη φυλακή, νέοι σύντροφοι είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση του και να συνεχίσουν στο μονοπάτι της επίθεσης. Έχουμε ακόμα την οργή…».
Επιπλέον η ίδια ομάδα είχε αναλάβει την έκρηξη ωρολογιακού εμπρηστικού μηχανισμού στο βιβλιοπωλείο του Άδωνη Γεωργιάδη στην Κηφισιά στις 15 του περασμένου Μαρτίου και την έκρηξη βόμβας στις 13 Οκτωβρίου 2016 έξω από το σπίτι της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, στην οδό Ιπποκράτους στα Εξάρχεια.

Θα μπορούσε να είναι και η ΟΛΑ
Πάντως στην ΕΛ.ΑΣ βλέπουν και ομοιότητες με παλαιότερο χτύπημα της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως το χθεσινοβραδινό χτύπημα στην οδό Σανταρόζα έχει αρκετές ομοιότητες με την έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ στις 24 Νοεμβρίου 2015 στην οδό Ξενοφώντος 5 στο Σύνταγμα.

Το χρονικό της βομβιστικής ενέργειας
Η ισχυρή έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε στις 22:38 το βράδυ της Τετάρτης, σε γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα 7 στην Αθηνά.
Είχε προηγηθεί απειλητικό τηλεφώνημα σε ιστοσελίδα στις 22:03 και δόθηκε χρονικό περιθώριο 35 λεπτά, για τον εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τα γραφεία του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Eurobank.
Το σημείο αποκλείστηκε εγκαίρως από την αστυνομία και διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, στην οδό Σταδίου από την διασταύρωσή της με την οδό Αιόλου, και στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Χαριλάου Τρικούπη.
Παράλληλα, έσπευσε κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ η αστυνομία έκανε έρευνα σε γειτονικά κτίρια για την απομάκρυνση ατόμων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν στην είσοδο του κτιρίου, μέσα σε σακίδιο πλάτης, ενώ η έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος.
Από την έκρηξη προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο κτίριο της τράπεζας και στα γύρω κτίρια. Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη.



Διαβάστε επίσης