Του Βασίλη Παπαδόπουλου*Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ ξανά στην κορυφή"/>
-->
29.03.2024

Του Βασίλη Παπαδόπουλου*
Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ ξανά στην κορυφή

Κάθε χρόνο, εκείνη η βραδιά του Μάη είναι οι ΔΑΠίτες και μαζί τους όλοι οι φοιτητές που πανηγυρίζουν. Φέτος στις 16 Μαΐου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σημείωσε ακόμα μια ιστορική νίκη. Τα συναισθήματα ανάμεικτα, η ικανοποίηση από την αναγνώριση στα μάτια του κόσμου όμως διάχυτη. Το ζητούμενο όμως είναι τι κάνει τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να βρίσκεται στην κορυφή για τριάντα δύο συναπτά έτη.
Η ιστορία αυτής της παράταξης ξεκινά πολλά χρόνια πριν, από το 1975 -ετός ίδρυσής της- όπου ήταν μια μικρή ομάδα ατόμων χωρίς μεγάλο ακροατήριο πέρασε από πολλά στάδια και δοκιμασίες. Εξ αρχής, όμως, η κινητήριος δύναμη αυτής της παράταξης ήταν ο κόσμος της. Εξάλλου, ο φοιτητής είναι αυτός που στο τέλος της κάθε χρονιάς επιλέγει με την ψήφο του. Ολα αυτά τα χρόνια τα μέλη της παράταξης αυτής δίνουν καθημερινά μάχες.
Αντίπαλοι, ο στείρος αρνητισμός, οι ιδεοληψίες του παρελθόντος, η οπισθοδρόμηση και το φάντασμα μίας «αγωνιστικής» Αριστεράς που το μόνο που ξέρει καλά να κάνει είναι να βάζει εμπόδια στις αλλαγές. Στις συνελεύσεις, στα ΔΣ, στα τμήματα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή. Πάθος, όραμα, δράση, αγώνας, δημιουργικότητα, νίκη. Ο συγκερασμός όλων αυτών είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Πάτρας.
Φέτος για το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν μία γεμάτη και ταυτόχρονα πολύ δύσκολη χρονιά. Καθώς, λοιπόν, εκπνέει το ακαδημαϊκό έτος ο καθένας μπορεί να κάνει μια ανασκόπηση, και να δει τι συνέβη και πού ήταν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν.
Η καθυστέρηση της χρηματοδότησης των εστιών από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η καθυστέρηση της χρηματοδότησης από πλευράς υπουργείου Παιδείας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν βιβλία για τους φοιτητές, η υποχρηματοδότηση του τμήματος των αρχιτεκτόνων, η κατάργηση της «διπλής εξεταστικής» για τους επί πτυχίω φοιτητές στους πολιτικούς μηχανικούς (με συνεχιζόμενες καταλήψεις) και η συγχώνευση των ΑΕΙ & ΑΤΕΙ.
Η απάντηση από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήρθε άμεσα με σοβαρές, ρεαλιστικές και μελετημένες προτάσεις-απάντηση στην αβεβαιότητα και στο καλλιεργούμενο κλίμα τρομοκρατίας προς τους φοιτητές από τις λοιπές φοιτητικές παρατάξεις. Επιπλέον, από το παρόν ακαδημαϊκό έτος και εξής η εκπροσώπηση των φοιτητών απέκτησε μεγαλύτερη ισχύ με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φοιτητών στα οργανα δίνοντας μας «φωνή» στη σωστή διαμόρφωση των ακαδημαικών ζητημάτων. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές, λοιπόν, είχαν αυτή την επιπλέον βαρύτητα.
Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλά κεκτημένα των φοιτητών για τα οποία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο παρελθόν πάλεψε σκληρά, αλλά και πολλές αξιώσεις τις οποίες θα συνεχίσει να διεκδικεί. Οι φοιτητές αυτό το ξέρουν καλά! Αυτό οδήγησε και φέτος τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην κορυφή. Εδώ στην Πάτρα, η φετινή νίκη της παράταξής μας αποτελεί το ελατήριο για τον κόσμο και τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να συνεχίσουν να δίνουν μάχες για το καλό της φοιτητικής κοινότητας και του πανεπιστημίου.
* Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Παν. Πατρών, υπεύθυνος πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πάτρας


Διαβάστε επίσης