-->
18.04.2024

Το τέλος των συντάξεων: Πάνε περίπατο τα θεμελιωμένα δικαιώματα

Σύνταξη στα 67 ή, νωρίτερα, μόνον για όσους έχουν 40 χρόνια ένσημα και … από τα 15 τους, θα δίνουν πλέον τα ασφαλστικά ταμεία. Παρά τη χείρα βοηθείας της Γαλλίας, για την οποία ευχαρίστησε μάλιστα προ ημερών τον πρόεδρο Ολάντ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τα κτυπήματα είναι απανωτά:

–        Μετά από ζυμώσεις δύο μηνών, γίνονται πράξη πλέον όσα ψηφίστηκαν με τα προαπαιτούμενα του Αυγούστου. Με απόφαση Κατρούγκαλου που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, καταργούνται όλες οι πρόωρες συντάξεις. Από το 2022 κανείς δεν θα παίρνει σύνταξη πριν τα 67, εκτός αν συμπληρώνει «σερί» 12.000 με ένσημα οπότε θα πάρει στα 62. Σύνταξη προλαβαίνει να πάρει κάποιος πλέον μόνο στους επόμενους 2 μηνες έως τέλος του χρόνου στα 55 αλλά, μετά, τα όρια ηλικίας εκτινάσσονται στα ύψη: +20 μήνες κάθε χρονιά που περνάει ή +12 κάθε χρόνο εάν κάποιος έχει 40 χρόνια ένσημα (δηλαδή μόνον αν δούλευε από τα 15 του συνεχώς και αδιαλείπτως, χωρίς να έχει χάσει ημέρα ασφάλισης και χωρίς …να έχει πάει καν φαντάρος). Επιπλέον μπαίνει μαχαίρι και στις συντάξεις από 1.000 ευρώ και πάνω (συνολικά κύριες, επικουρικές, μετοχικά κλπ) όσα και αν πλήρωσε στον εργασιακό του βίο. Δυστυχώς, μέσα σε ελάχιστο χρόνο ξεχάστηκαν και ξεπεράστηκαν οι «ευαισθησίες» για όσους είχαν συμπληρώσει τα περιβόητα «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», δηλαδή 15 ή 20 χρόνια ασφάλισης.

–        Για την αξιολόγηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις ήταν σαφής: πρώτα τελειώνετε με τα μέτρα, δεν χαλαρώνει η αξιολόγηση, μετά θα έρθει η ανακεφαλαιοποίηση. Και για όποιον δεν κατάλαβε, ο ίδιος θύμησε ότι διαφορετικά κινδυνεύουν με bail in και «κούρεμα» καταθέσεων οι τράπεζες. Για αυτό η κυβέρνηση ξαφνικά «τρέχει» και σήμερα θα δώσει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση που το «κλώθει» εδώ και μισό μήνα, ποντάροντας ίσως να …φτάσει το ματς στις καθυστερήσεις και στα πέναλτι.

–        Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο Βλάντις Ντομπρόβσκις είπε στην κυβέρνηση: «ας προσέχατε» και συνέστησε να βρει άλλα ισοδύναμα μέτρα για να αποφύγει το 23%. Πληροφορίες λένε πως μέσα στην ημέρα ίσως ανακοινωθεί νέα παράταση για την εφαρμογή του μέτρου. Αν δεν αλλάξει κάτι, μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης που έχει ψηφιστεί και «σέρνεται» εδώ και 100 μέρες, θα είναι οι γονείς και τα παιδιά που δεν φρόντισαν να αλλάξουν σχολείο τον Σεπτέμβρη.

–        Αλλά και οι όποιες ελπίδες για χαλάρωση του προγράμματος, αν όχι ενόψει ανακεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον λόγω του προσφυγικού ζητήματος, διαψεύδονται. Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι «λεφτά η Ελλάδα πήρε» και να μην συνδέει το πρόβλημα με την αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει χρόνος, συμφέρον της Ελλάδας είναι να τελειώνει γρήγορα με την αξιολόγηση» είπε. Δεν είπε όμως με πόσο μεγαλύτερο κόστος θα συμβεί, από ό,τι αν δεν είχε χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος.

Όσο για την δόση ή τη μείωση του χρέους, ούτε κουβέντα από τον κύριο Ντομπρόφσκις.



Διαβάστε επίσης