-->
16.04.2024

Το φάντασμα του χρέους, ο Δραγασάκης, η υπόσχεση του Μητσοτάκη και τα χαιρετίσματα…

 

xreos

Το φάντασμα του χρέους…

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Μαρξ: αυτό του χρέους. Σύμφωνα με τα όσα συζητάνε στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του 2016 να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016. Αυτό, λέει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές ώστε η χώρα να βγει στις αγορές χρήματος με επιτόκια αντίστοιχα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

dragasakis

Το καρφί Δραγασάκη 

Από το πρωθυπουργικό γραφείο λένε, ότι το θέμα του χρέους παραμένει ανοιχτό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Και εμείς δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια μιας οριστικής και πανευρωπαϊκής λύσης του προβλήματος που έχει φυσικά ορίζοντα που υπερβαίνει το 2018. «Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αυτή είναι και η θέση του πρωθυπουργού» μεταδίδουν προσπαθώντας να ρίξουν τους τόνους μετά το καρφί Δραγασάκη.

elladaameriki

Αμερικάνικη βοήθεια

Που ποντάρει το Μαξίμου για το χρέος; Στις ΗΠΑ. Και όπως λένε αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα θετικό από πολλούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ώστε η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος να προχωρήσει και να έχουμε σύντομα πολύ καλές ειδήσεις. Και τονίζουν: «Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται όπως και οι κανόνες. Δεν μπορούμε να τους επικαλούμαστε αλα κάρτ διότι τότε χάνεται η αξιοπιστία και κατεδαφίζεται η εμπιστοσύνη».

mitsotakis

Η διαβεβαίωση Μητσοτάκη
«Δεν θα σας πω υπερβολές. Όμως, η αγορά αναστενάζει. Είναι αναγκαίο να μειωθούν οι φόροι και οι μειώσεις που θα ανακοινώσω είναι πλήρως κοστολογημένες». Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων που συνάντησε ενόψει της ανόδου του στη ΔΕΘ. Παράλληλα ο ίδιος μιλάει για την ανάγκη να προταχθεί ένα «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών χωρίς ψεύτικους διχασμούς».
Και άλλη υπόσχεση
Μετά την υπόσχεση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται για άλλη μια. Αυτή θα αφορά την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, έναν φόρο «άδικο», όπως λέει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τι άλλο θα πει; Όλα θα ξεκαθαρίσουν ως προς το θέμα της εξαγγελίας για μείωση και άλλων φόρων το βράδυ της Παρασκευής στην τελική σύσκεψη που θα έχει με το οικονομικό του επιτελείο. Αυτό που έμαθε η στήλη όμως είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει πως πρέπει να προβλέπονται στοχευμένες φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επενδύσεις και ότι για μικρότερες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλα κονδύλια.
DORA
Χαιρετισμούς στον Κυριάκο
Πολλά θετικά σχόλια για τον αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, άκουσε η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη που βρέθηκε στο Βερολίνο για να μιλήσει σε ημερίδα που οργάνωσε η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU-CSU του γερμανικού κοινοβουλίου με θέμα: «Προστασία και προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών και της ελευθερίας των πεποιθήσεων», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η βουλευτής της ΝΔ είχε την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που κήρυξε την έναρξη της ημερίδας και η οποία έστειλε τους χαιρετισμούς της στον Κυρ. Μητσοτάκη.


Διαβάστε επίσης