-->
29.03.2024

Τσίπρας: Εφικτή μια τεχνική συμφωνία έως 20 Μαρτίου

«Η Ε.Ε. είναι το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο των λαών της, χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, στους δείκτες και τους αριθμούς και σε μια λογική εξαιρέσεων από το εργασιακό και κοινωνικό της κεκτημένο».  Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον φαίνεται να απειλείται από σημαντικές προκλήσεις, αναφερόμενος στην ανεργία και τη συρρίκνωση, όπως είπε, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στην προσπάθεια «να απαντήσουμε αποτελεσματικά αλλα και στη βάση των αρχών ευρωπαικών στην προσφυγική και τη μεταναστευτική κρίση, καθώς και στην άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «απειλούνται κοινές μας αξίες από την άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού», σημειώνοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις που τις πρεσεβύουν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επέτειος ίδρυσης των 60 χρονών της Ε.Ε στις 25 Μαρτίου βρίσκει την Ευρώπη σε μια περίοδο πολλαπλών αβεβαιοτήτων και κρίσιμων επιλογών, που θα προσδιορίσουν τόσο την συνοχή όσο και την βιωσιμότητας της.

Σε ότι αφορά το ελληνοτουρκικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών των καλής γειτονίας και υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει αταλάντευτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας παρά τις προκλήσεις, όπως είπε, να διατηρήσει ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους και τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.

Εφικτή η τεχνική συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου 

Ερωτηθείς για την φάση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «βρισκόμαστε στη φάση εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο και μπορούμε να έχουμε συμφωνία σε αυτό το επίπεδο έως τις 20 Μάρτη.»

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι πέραν αυτού υπάρχουν οι λεπτομέρειες για την βιωσιμότητα και την ανάλυση του χρέους, που αφορούν σε βήματα που πρέπει να κάνουν οι εταίροι και είναι ερώτημα αν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για να γίνει αυτό ώστε να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup στις 23 Μαρτίου,. «Στόχος μας είναι να γίνει αυτό και στη Σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου να υπάρξει μια έννοια λιγότερη», συμπλήρωσε.

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε σημαντική πρόοδο, και πολλοί συνάδελφοι στην Ευρώπη συμμερίζονται ότι με τη σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να γίνουν τα πράγματα σωστά.



Διαβάστε επίσης