-->
18.04.2024

Τσίπρας: Η συζήτηση για το χρέος πρέπει να γίνει τώρα – Τι είπε για τον ανασχηματισμό – Τα καρφιά σε εσωκομματικούς αμφισβητίες και οι τηλεοπτικές άδειες

Σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δεύτερη έκτακτη ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε ένα δύσκολο αγώνα που ξέρουμε ότι αυτό τον αγώνα δεν τον δίνουμε μόνοι μας. Το συνέδριό μας έγινε ένας τόπος γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού. Κάναμε την αυτοκριτική μας ώστε να διορθώοουμε λάθη και παραλείψεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Το επίπεδο του διαλόγου είναι σε επίπεδο αντάξιο της μεγάλης ευθύνης που έχουμε όλοι αναλάβει. Είμαστε βαθιά συνειδητοποιημένοι, δεν πετάμε στα σύννεφα γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Με την αισιοδοξία της βούλησης να τα καταφέρουμε είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας», επεσήμανε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και εμείς που συνειδητά πήραμε δύσκολες αποφάσεις επιλέξαμε να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα». «Με τη διακυβέρνηση του τόπου στην Αριστερα σε μια δύσκολη καμπή. Ήταν επιλογή ευθύνης απέναντι στην Αριστερά και τον ελληνικό λαό, για να μην επιστρέψουμε την Παλινόρθωση του παλιού. Αν ερχόταν ξανά θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο με σκοπό να πάρει εκδίκηση. Αυτή θα ήταν μια στρατηγική ήττα. Έχουμε όμως σχέδιο και προοπτική», τόνισε.

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχουμε ευθύνη ιστορική. Πράγματι η οικονομία δείχνει ότι έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις και στα πρωτογενή πλεονέσματα και το 2016 όπου οι προβλέψεις μίλαγαν για ύφεση αλλά με στοχευμένες προσπάθειες όπως τα ρεκόρ στο ΕΣΠΑ και στον τουρισμό. Έχουμε την προοπτική να κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης ο χρόνος αυτός. Θα μπορούσαμε να λέμε success story, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για το χρέος, αλλά θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί και όχι απλά να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».

Ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους δανειστές. Συγκεκριμένα τόνισε: «Συνεχίζουμε από την πλευρά μας να τηρούμε μια δύσκολη συμφωνία, το ίδιο περιμένουμε από τους εταίρους μας να την τηρήσουν. Παρέκκλιση δεν θα γίνει αποδεκτή. Διεκδικούμε άμεσα ότι προβλέπει η συμφωνία. Αυτοι που επιχειρούν τις μεταθέσεις και μεταβολές μένουν μόνοι, όχι η Ελλάδα. Έχουμε οικοδομήσει συμμαχίες. Οι χώρες της περιφέρειας συζητούν και συντονίζουν τον βηματισμό τους. Το ζήτημα του χρέους πρέπει να τηρηθεί όχι μόνο ως ανταμοιβή αλλά κυρίως γιατί είναι προς το συμφέρον ολοκληρης της Ευρώπης».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και το ΕΣΡ τονίζοντας: «Στόχος τους είναι να ρίξουν μια προσφάτως εκλεγμένη από το λαό, κυβέρνηση. Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης τόσο μας πεισμώνουν. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα έλεγε ο Ηλίας Ηλιού και αυτό θα κάνουμε, ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτή τη χώρα, ότι και να κάνουν. Ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, καμία διευθεύτηση κάτω από το τραπέζι. Να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους, να ξέρουν ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς, δεν αρμόζουν στη Δημοκρατία».

Παράλληλα κάλεσε όλα τα κόμματα να συναινέσουν στη σύσταση του ΕΣΡ. Ο κ. Τσίπρας είπε συγκεκριμένα: «Να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση, στη νέα προσπάθεια συναίνεσης που ξεκινάει με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής για τη σύσταση του ΕΣΡ. Αν επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη. Η Δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται, ούτε μποϋκοτάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν».

Να μην βιάζονται για τον ανασχηματισμό κάλεσε δημοσιογράφους με τους οποίους είχε συζήτηση νωρίτερα, στον χώρο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουν αιφνιδιασμοί. Πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε με την τροπολογία Παππά και κυρίως με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), λέγοντας: «Βλέπω αντιφάσεις για το ΕΣΡ. Οι μισοί το θέλουν και οι μισοί όχι», αφήνοντας αιχμές στη ΝΔ και στις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη.

Αιχμές Τζανακόπουλου για στελέχη σε κόμμα και κυβέρνηση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία του και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «σε αυτή τη σύγκρουση δεν αποφασίζει η αλήθεια, αλλά η ισχύς» και συνέχισε λέγοντας πως «δεν ξέρω αν βοηθά το ερώτημα αν ήταν νίκη ή ήττα η διαπραγμάτευση».

Αντιθέτως, όπως εξήγησε, «πρόκειται για μια προσωρινή ανακωχή με τους πιστωτές, όχι όμως και με το οικονομικό σύστημα εξουσίας που βρισκόμαστε σε ανοιχτή σύγκρουση. Έχουμε καταφέρει πληγωμένοι, ματωμένοι να είμαστε ακομα όρθιοι. Αυτό το καταλαβαίνουν οι ολιγάρχες».

«Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα κόμμα οργανικά δεμένο με την κοινωνία, όχι ένα κόμμα στελεχών, όχι ένα κόμμα των εσωτερικών διευθετήσεων, αλλά ένα κόμμα ζωντανό στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, ζωντανό στα κινήματα, σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα» τόνισε επίσης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το 2ο συνέδριο δεν είναι ιδρυτικό, είναι ένα συνέδριο συνέχειας μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Είναι το συνέδριο μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία κατάφερε να είναι σήμερα η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από τα λάθη της, μέσα από τις αντιφάσεις της, μέσα από τα παράδοξα της, μέσα από τα σωστά και τα λάθη της» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Ηταν τα ερωτήματα τα οποία εμείς θέσαμε, με αυτό τον στρεβλό, πολλές φορές, τρόπο, που μας έφεραν μέχρι εδώ, αλλά και οι ειδικές απαντήσεις τις οποίες δώσαμε. Με αυτή την έννοια αυτό το συνέδριο δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνέδριο τομής μέσα στη συνέχεια. Δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνέδριο ανσυγκρότησης και στρατηγικού σχεδιασμού για τη μεγάλη σύγκρουση η οποία είναι σήμερα παρούσα και είναι ενεργή».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και παρατήρησε: «Πολύς λόγος έχει γίνει για τη διαπραγμάτευση, αν το αποτέλεσμα της ήταν νίκη ή ήττα για τις δυνάμεις της Αριστεράς. Νομίζω ότι αυτός ο τρόπος τοποθέτησης του ερωτήματος δεν βοηθά ούτε εμάς, ούτε το κόμμα, ούτε τη στρατηγική συζήτηση την οποία οφείλουμε να κάνουμε όχι μόνο σε αυτό το συνέδριο, αλλά διαρκώς. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σαν μια συμβιβαστική διευθέτηση που είχε το χαρακτήρα προσωρινής ανακωχής με τους πιστωτές, όχι όμως προσωρινής ανακωχής με το εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης, με το εσωτερικό σύστημα εξουσίας, οικονομικής και πολιτικής, με το οποίο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαρκή και ανοιχτή σύγκρουση. Κι αυτή η ανακωχή με τους δανειστές παρά το γεγονός ότι ήταν επώδυνη, παρά το γεγονός ότι μας μάτωσε, παρά το γεγονός ότι μας πλήγωσε, αφήνει ακόμα το μέλλον ανοιχτό. Και το αφήνει ανοιχτό διότι είμαστε ακόμα εδώ. Στόχος του ευρωπαϊκού κατεστημένου, της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ελίτ δεν ήταν αυτός ο πολιτικός και οικονομικός συμβιβασμός. Δεν ήταν η ανακωχή. Ηταν η απόλυτη εξαφάνιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και σήμερα η σύγκρουση είναι ακόμα ενεργή γιατί έχουμε καταφέρει πληγωμένοι και ματωμένοι να είμαστε ακόμα όρθιοι και αυτό το καταλαβαίνει η ελληνική κοινωνία. Αυτό το καταλαβαίνουν οι 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, το καταλαβαίνουν τα προσφυγόπουλα που μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο σε ολόκληρη την Ελλάδα, το καταλαβαίνουν οι αντισυνταγματικά απολυμένοι, οι σχολάρχες με τους οποίους συγκρουστήκαμε σκληρά για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε άλλου τύπου εργασιακές συνθήκες στα ιδιωτικά σχολεία. Το καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο οι ολιγάρχες που κλήθηκαν πριν από λίγες μέρες να περάσουν για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια από το Δημόσιο Ταμείο πληρώνοντας για να αποκτήσουν τηλεοπτικές άδειες.Θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν διαφορετικά; Θα μπορούσε η διαπραγμάτευση να έχει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα; Και έχει νόημα να θέτουμε στους εαυτούς μας τέτοιες ερωτήσεις υποθετικού χαρακτήρα; Κατά τη γνώμη μου έχει νόημα, στο βαθμό που δεν αποτελούν έναυσμα για αυτομαστίγωμα, αλλά έναυσμα αυτοκριτικής«.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, επισήμανε ότι σε αυτή θα συγκρουστούν από τη μια μεριά το κοινωνικό σχέδιο που θέλει την οικονομική ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της εργασίας και της κοινωνίας και από την άλλη ένα κοινωνικό και πολιτικό σχέδιο που λέει ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από την αναδιανομή πλούτου ισχύος υπέρ των εργαζόμενων τάξεων».



Διαβάστε επίσης