-->
19.04.2024

ΥΠΕΞ για το Brexit: Πρέπει να ανοίξει συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ

Την ανάγκη να ανοίξει μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής και δημοκρατικής της λειτουργίας, προς όφελος των λαών και όχι της γραφειοκρατίας.

Τα παραπάνω τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν ανησυχία για τις τάσεις κατακερματισμού στην Ευρώπη και την αναβίωση του εθνικισμού.

Η δήλωση του Νίκου Κοτζιά

«Μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επιβεβαιώθηκε η επιμονή μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας δημοκρατικής δεσμευτικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και για τον εκδημοκρατισμό των δομών της έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί υπηρετώντας τους λαούς της Ευρώπης και να είναι ελκυστική στις κοινωνίες των κρατών-μελών» τονίζει, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το τοπίο που διαμορφώνεται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του «με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα ως προς το προσφυγικό ζήτημα, για τις αυξανόμενες τάσεις κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τονίζει την «ανάγκη καταπολέμησης του εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών».

Επισημαίνει δε ότι «προτεραιότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη τιμωρητικών λογικών και πολιτικών περιχαράκωσης και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημοκρατικού διαλόγου και συναίνεσης».

 



Διαβάστε επίσης