-->
18.04.2024

ΥΠΕΞ: Οργισμένη αντίδραση για δημοσίευμα των FT

Oργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στο σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, καταλογίζοντας στη συντάκτριά του ότι αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα της Financial Times υπογεγραμμένο από την Kerin Hope αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, το άρθρο παρουσιάζει, χωρίς καμία επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται, μια αναληθή ιστορία με στόχο τη συκοφάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως η εφημερίδα ψεύδεται λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα σχόλιο επί του κειμένου που επρόκειτο να δημοσιεύσει, ξεκαθαρίζοντας πως η αλήθεια είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, η κα Hope έλαβε, στις 30 Ιουλίου, σχετική επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά, κ. Ιωάννη Ματζουράνη.

«Η ψευδής αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας» τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ως τρίτη ψευδή αναφορά στο εν λόγω δημοσίευμα είναι ότι «γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κινδύνου που διατρέχει αυτή από την κυβέρνηση, όταν η συντάκτρια εξυπηρετώντας προφανώς άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετεί όλα τα «επιχειρήματα» των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, τη στιγμή που αυτά κατέπεσαν παταγωδώς στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων».

Σε αυτό το πλαίσιο, καταλογίζει στη συντάκτρια της βρετανικής εφημερίδας πως «περιφρονεί δε τις αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης επειδή δεν της αρέσουν και απευθύνει πολιτικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη κατά του Νίκου Κοτζιά υιοθετώντας ακροδεξιά φρασεολογία».

Στο άρθρο τους οι Financial Times ανέφεραν ότι στην ΕΕ εγείρονται φόβοι για το πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με αφορμή τη δικαστική νίκη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά έναντι του περιοδικού Athens Review Of Books στον Άρειο Πάγο, με βάση την οποία ο υπουργός «πάγωσε» στη συνέχεια τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκδοτών της ARB.

Ο κ. Κοτζιάς είχε υποβάλει μήνυση κατά του περιοδικού, λόγω της δημοσίευσης επιστολής αναγνώστη, στην οποία ο νυν υπουργός χαρακτηριζόταν «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», λόγω γραπτών του την εποχή που ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.



Διαβάστε επίσης