-->
29.03.2024

Υπερασπίζεται το ασφαλιστικό ο Χουλιαράκης και επιτίθεται στη ΝΔ

«Προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας με τρόπο κοινωνικά δίκαιο», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Αναφερόμενος στις φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώσει πολύ λιγότερο φόρο απ’ ό,τι πλήρωναν, η μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού πληθυσμού δεν θα πληρώνουν φόρο σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα τα ελάχιστα ή λιγότερα από όσα πληρώνουν τώρα.

Συνεχίζοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται θα είναι ιδιαίτερα ήπια, καθώς έχει ορίζοντα τριετίας και τα μέτρα που νομοθετούνται τώρα θα εφαρμοσθούν σταδιακά, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση των νοικοκυριών να είναι πολύ μικρότερη από την επιβάρυνση που έχει δεχθεί η ελληνική κοινωνία την τελευταία τριετία.

Ο κ. Χουλιαράκης άσκησε έντονη κριτική στο βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το 2014 υπήρχαν σημαντικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης οι οποίοι εν συνεχεία ανακόπηκαν, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αναιμικός και θα οδηγούσε σε βάθεμα της ύφεσης.

Συνεχίζοντας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ήταν 0,7% και ο στόχος για το 2015 ήταν η επίτευξη πλεονάσματος 3%.

«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η οικονομία θα πήγαινε όσο καλά προέβλεπε η τότε κυβέρνηση, με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% θα απαιτούνταν επιπλέον μέτρα περί τα 4 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά έως το 3%, ενώ εμείς θα λάβουμε δημοσιονομικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε:

«Η βαθιά διαφορά ανάμεσα σε μας και την συντηρητική παράταξη, είναι ότι η δική μας προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Αντίθετα, η ΝΔ τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης που θα προκύψουν έως το 2018 θα τα κάνει φοροαπαλλαγές, μειώνοντας το κοινωνικό κράτος. Εμείς θα τα επενδύσουμε στο κοινωνικό κράτος για να βγει η χώρα από την κρίση με ψηλά το κεφάλι».

 



Διαβάστε επίσης