-->
29.03.2024

«Φρούριο» και το Βερολίνο για τον Ομπάμα – Ποιους ηγέτες θα δει εκτός της Μέρκελ

Το Βερολίνο θα είναι ο δεύτερος και τελευταίος σταθμός της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα. Τόσο πολλές αποκλεισμένες ζώνες, τόσοι αστυνομικοί και τόση επαγρύπνηση υπάρχουν πολύ σπάνια στη γερμανική πρωτεύουσα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 2013, κατά την πρώτη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα.

Σήμερα, κατά την τελευταία επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στη γερμανική πρωτεύουσα, οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός, έχοντας καταστρώσει εκτεταμένα σχέδια δράσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, προσγειώνεται το βράδυ της Τετάρτης στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου Τέγκελ. Η αναχώρησή του είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Παρασκευής με προορισμό τη Σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού (Apec) στο Περού.

Συναντήσεις με Μέρκελ και ευρωπαίους ηγέτες

Ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για το πρόγραμμα της επίσκεψης του «πλανητάρχη». Αύριο το απόγευμα συναντάται με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Αργότερα, το βράδυ, θα παρακαθήσει σε δείπνο στην έδρα της καγκελαρίας. Εν συνεχεία, το πρωί της Παρασκευής, καταφθάνουν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί Ιταλίας (Ρέντσι), Ισπανίας (Ραχόι) και Μ. Βρετανίας (Μέι), οι οποίοι θα έχουν κοινή συνάντηση με την καγκελάριο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τόπος της τριήμερης διαμονής του αμερικανού προέδρου θα είναι το διάσημο πολυτελές ξενοδοχείο Adlon, που βρίσκεται δίπλα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και εντός του κυβερνητικού τετραγώνου. Γύρω από αυτό έχει δημιουργηθεί μια ζώνη ύψιστης ασφάλειας, με την αστυνομία να απαγορεύει μεταξύ άλλων τη στάθμευση αυτοκινήτων και ποδηλάτων. Πάντως οι αρχές ασφαλείας, όπως συνηθίζεται, δεν γνωστοποιούν λεπτομέρειες για τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να ληφθούν.

Βέβαιο είναι, όπως και κατά την επίσκεψη Ομπάμα το 2013, ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή η ύψιστη βαθμίδα ασφαλείας. Τα στελέχη της Secret Service, της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας αρμόδιας για την προστασία του προέδρου της χώρας, μετέβησαν ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να έχουν επαφές με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές με στόχο να καθορίσουν τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας.

Ζώνες αποκλεισμού και περιορισμοί στα ΜΜΜ

Στις τρεις ημέρες παραμονής του Μπαράκ Ομπάμα θα υπάρξουν ακτίνες αποκλεισμού στις ζώνες εντός των οποίων θα κινηθεί. Αυτό ισχύει για το αεροδρόμιο Τέγκελ και για τον εναέριο χώρο πάνω από τη γερμανική πρωτεύουσα, τις διαδρομές προς το ξενοδοχείο διαμονής του αμερικανού προέδρου, στους χώρους ενδεχόμενων δημόσιων εμφανίσεων, στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία και στους υπόλοιπους σταθμούς της επίσκεψής του.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Βερολίνου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για περιορισμούς στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι οποίες θα μεταβάλλονται ανάλογα με το εκάστοτε σημείο στο οποίο κινείται ή βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος.

Το 2013 η αστυνομικές αρχές του Βερολίνου είχαν επιστρατεύσει 5.500 άτομα, ζητώντας τη συνδρομή και άλλων ομόσπονδων κρατιδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του Μπαράκ Ομπάμα. Αυτή τη φορά ο αριθμός των αστυνομικών θα είναι κάπως μικρότερος, δεδομένου ότι –σε αντίθεση με το 2013- δεν είναι προγραμματισμένη κάποια μεγάλη δημόσια εμφάνιση του προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει τα πάντα προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό κενό ασφάλειας.



Διαβάστε επίσης